Składniki:
- 2 kg świeżych malin
- 1/2 kg cukru
- 10 g pektyny
- kilka gałązek mięty(5-6)
Maliny przebieramy, delikatnie płuczemy i osuszamy na papierowym ręczniku Oczyszczone maliny zasypujemy cukrem i pozostawiamy na 3-4 godziny ,aż puszczą sok. .3/4 soku odlewamy . Do reszty masy ,dodajemy wypłukane i osuszone galązki mięty,doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 8-10 minut . Powstałą masę z miętą dokładnie przecieramy ,tak ,aby pozostaly same pestki i gałązki na sitku.Przetarte maliny jeszcze raz przepuszczamy przez sitko dla pewności,że żadna pestka nam nie wpadła. Do gotowego przecieru dodajemy pektynę, ponownie zagotowujemy. Gorącym dżemem napełniamy wyparzone słoiki, mocno zakręcamy i pasteryzujemy 6-8minut..:) ps.sok zlewamy do butelek i tez pasteryzujemy.Pozostałe pestki z malin wkładamy do sloiczków ,pasteryzujemy i mamy naturalne lekarstwo na chłodniejsze dni.
Właściwości lecznicze:
- witamina C i kwas foliowy są niezbędnymi dla organizmu przeciwutleniaczami,
- maliny mają właściwości rozkurczowe,
- łagodzą bóle menstruacyjne,
- dzięki dużej zawartości błonnika zapobiegają nowotworom jelita grubego, prostaty i trzustki,
- zawierają substancje podobne do aspiryny i dlatego działają przeciwzapalnie oraz przeciwbólowo,
- obniżają gorączkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com