środa, 9 sierpnia 2017

duet malinowo-miętowy,dżem



Składniki:
  • 2 kg świeżych malin
  • 1/2 kg cukru
  • 10 g pektyny
  • kilka gałązek mięty(5-6)
Wykonanie

Maliny przebieramy, delikatnie płuczemy i osuszamy na papierowym ręczniku Oczyszczone maliny zasypujemy cukrem i pozostawiamy na 3-4 godziny ,aż puszczą sok. .3/4 soku odlewamy . Do reszty masy ,dodajemy wypłukane i osuszone galązki mięty,doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 8-10 minut  . Powstałą masę z miętą dokładnie przecieramy ,tak ,aby pozostaly same pestki i gałązki na sitku.Przetarte maliny jeszcze raz przepuszczamy przez sitko dla pewności,że żadna pestka nam nie wpadła. Do gotowego przecieru dodajemy pektynę, ponownie zagotowujemy. Gorącym dżemem napełniamy wyparzone słoiki, mocno zakręcamy i pasteryzujemy 6-8minut..:) ps.sok zlewamy do butelek i tez pasteryzujemy.Pozostałe pestki z malin wkładamy do sloiczków ,pasteryzujemy i mamy naturalne lekarstwo na chłodniejsze dni.

Właściwości lecznicze:

  • witamina C i kwas foliowy są niezbędnymi dla organizmu przeciwutleniaczami,
  • maliny mają właściwości rozkurczowe,
  • łagodzą bóle menstruacyjne,
  • dzięki dużej zawartości błonnika zapobiegają nowotworom jelita grubego, prostaty i trzustki,
  • zawierają substancje podobne do aspiryny i dlatego działają przeciwzapalnie oraz przeciwbólowo,
  • obniżają gorączkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com