Google+ Followers

Chleb na zakwasie



Bez zagniatania ciasta,prosty przepis na chlebek z amarantusem    
Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 200g maki orkiszowej
  • 100 g mąki żytniej
  • 400 g wody w temperaturze pokojowej
  • ok 100 – 150 g aktywnego zakwasu
  • 10 g soli
  • 50 g  poppingu z amarantusa
  • 50g pestek siemienia lnianego
                                                                                                   


Wykonanie                                                                                                                           Wszystkie składniki razem z poppingiem z amaratusa umieścić w misce i wymieszać dokładnie łyżką. Formę o długości 35 cm wysmarować masłem, obsypać bułką tartą i przełożyć ciasto. Wierzch wyrównać np. moczoną łyżką w wodzie. Zostawić na 12 – 16 h do wyrośnięcia (aż urośnie do krawędzi formy).
              Piec w 200 stopniach 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć chleb z formy i dopiekać dodatkowa 15 minut.

               Kroić całkowicie ostygnięty.Upieczony chleb powinien wydawac "gluchy" odglos po stuknieciu od spodu.

             Smacznego!                                                   przepis na ten przepyszny chlebek dostalam od Eli