Skladniki
- 1,5 kg śliwek
- 250 g cukru
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 1-2 plasterki imbiru
- na czubku noża cynamonu
Cukinia
- 1,5 szkl. cukru
- 1,5 szkl. wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 zapach ananasowy lub brzoskwiniowy
- 3kg cukini obranej i pokrojonej w kostkę
Cukinie,pokroić w dowolne wielkosci kawalki. .Ugotowac z podanych skladnikow syrop i zalać pokrojoną cukinie .Tak przygotowana cukinie pozostawiamy na noc.
Śliwki mirabelki zasypujemy cukrem i odstawiamy na kilka godzin, aby śliwki puściły sok.
Następnie gotujemy na malutkim ogniu,
pod przykryciem, aż śliwki zrobią się całkiem miękkie. Jeszcze
ciepłe przecieramy przez sito w celu usunięcia skórek i
pestek.Pokrojona cukinie wkladamy do słoików i zalewamy gorącym
musem :) Zakręcamy słoik i go góry dnem pozostawiamy pod kocem do
ostygniecia.Dla większego bezpieczenstwa możemy zapasteryzowac 5-6
minut od zagotowania wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com