Google+ Followers

cukinia w musie śliwkowym



Skladniki
  • 1,5 kg śliwek
  • 250 g cukru
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 1-2 plasterki imbiru
  • na czubku noża cynamonu
Cukinia
  • 1,5 szkl. cukru
  • 1,5 szkl. wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 zapach ananasowy lub brzoskwiniowy
  • 3kg cukini obranej i pokrojonej w kostkę
Wykonanie:

Cukinie,pokroić w dowolne wielkosci kawalki. .Ugotowac z podanych skladnikow syrop i zalać pokrojoną cukinie .Tak przygotowana cukinie pozostawiamy na noc.
Śliwki mirabelki zasypujemy cukrem i odstawiamy na kilka godzin, aby śliwki puściły sok.
Następnie gotujemy na malutkim ogniu, pod przykryciem, aż śliwki zrobią się całkiem miękkie. Jeszcze ciepłe przecieramy przez sito w celu usunięcia skórek i pestek.Pokrojona cukinie wkladamy do słoików i zalewamy gorącym musem :) Zakręcamy słoik i go góry dnem pozostawiamy pod kocem do ostygniecia.Dla większego bezpieczenstwa możemy zapasteryzowac 5-6 minut od zagotowania wody.