Google+ Followers

Chleb pszenno żytni na zakwasie


chrupiąca skórka i mięciutkie wnętrze.                    
  Wieczorem
  • 1-2 łyżki dokarmionego 12 godzin wcześniej zakwasu
  • 150 g mąki żytniej (najlepiej takiej przeznaczonej do pieczenia chleba)
  • 150 ml wody                                                                                                                                                                                                                                                                                           
       Wykonanie                                                                                                                                                                                     2-3 łyżki  zakwasu dodajemy  do 150 g mąki żytniej i 150 ml wody.Mieszamy wszystko i odstawiamy na ok.16 godzin – tak powstaje
    zaczyn                         Rano następnego dnia po 14-16 godzinach

  • 270 g mąki orkiszowej
  • 40 g amarantusa
  • 70 g mąki pszenno-razowej
  • 200-230 letniej wody
  • półtorej łyżeczki soli (ok. 9 g)
  • 2 łyżki czarnuszki                                                                                              

  • 3 łyżki siemienia lnianego

     

                                               Wykonanie

Do zaczynu dodajemy  wszystkie pozostałe składniki i mieszamy łyżka do połączenia wszystkich składników.Dodajemy siemie lniane i 2 łyżki czarnuszki.Blaszkę o ok 30 cm. smarujemy tluszczem i obsypujemy platkami owsianymi,lub otrębami.Ciasto przekladamy fo blaszki ,wierzch wygladzamy łyżka zamaczana w letniej wodzi.Całość przykrywamy woreczkiem filiowym i odstawiamy na kolejne 5-6  godzin ,do podwojenia objętości.Może tak byc ,że chlebek szybciej wyrośnie.Nastawiamy piekarnik na 220° C i stawiamy chlebek do zimnego piekarnika.Pieczemy ok 45minut do1 godz.Upieczony chlebek wyjmujemy na kratkę i pozostawiamy do ostygnięcia.Upieczony chleb powinien wydawac "gluchy" odglos po stuknieciu od spodu.Smacznego