chrupiąca skórka i mięciutkie
wnętrze.
Wieczorem
- 1-2 łyżki dokarmionego 12 godzin wcześniej zakwasu
- 150 g mąki żytniej (najlepiej takiej przeznaczonej do pieczenia chleba)
- 150 ml
wody
Wykonanie
2-3 łyżki
zakwasu dodajemy do 150 g mąki żytniej i 150 ml wody.Mieszamy wszystko
i odstawiamy na ok.16 godzin – tak powstaje zaczyn
Rano następnego dnia po 14-16 godzinach
- 70 g mąki pszenno-razowej
- półtorej łyżeczki soli (ok. 9 g)
-
2 łyżki czarnuszki
-
3 łyżki siemienia lnianego
Wykonanie
Do zaczynu dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy łyżka
do połączenia wszystkich składników.Dodajemy siemie lniane i 2 łyżki
czarnuszki.Blaszkę o ok 30 cm. smarujemy tluszczem i obsypujemy platkami
owsianymi,lub otrębami.Ciasto przekladamy fo blaszki ,wierzch
wygladzamy łyżka zamaczana w letniej wodzi.Całość przykrywamy woreczkiem
filiowym i odstawiamy na kolejne 5-6 godzin ,do podwojenia
objętości.Może tak byc ,że chlebek szybciej wyrośnie.Nastawiamy
piekarnik
na 220° C i stawiamy chlebek do zimnego piekarnika.Pieczemy ok 45minut
do1 godz.Upieczony chlebek wyjmujemy na kratkę i pozostawiamy do
ostygnięcia.Upieczony chleb powinien wydawac "gluchy" odglos po
stuknieciu od spodu.Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com