środa, 2 sierpnia 2017

Smaczna wedlina Stasia





Składniki
  • 2,5 l wody
  • 3/4 szklanki soli
  • 1 czubata łyżka cukru
  • 15 ziaren pieprzu czarnego
  • 15 ziaren ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • 3 zmielone goździki
  • 5 kilo mięsa dowolnego ,jakie kto lubi ,u mnie karkówka
dodatkowo
  • 1 łyżeczka saletry
  • 5 ząbków czosnku

Wykonanie

Wodę zagotować z przyprawami .Po wystygnięciu dodać 1 łyżeczkę saletry i 5 ząbków czosnku. Całość wymieszać .Mięso włożyć do kamiennego garnka (może być metalowy garnek) ,zalać zalewą .Przykryć ściereczką ,i pozostawić w normalnych warunkach na 5 dni ,ale w te upały 3 dni wystarczy. Wędlina jest soczysta,delikatna,pycha :))
 ps. pomimo upałów mąż poszedł nad ranem wędzić ,bo nie ma to jak własna wędlina  ....

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com