Składniki
- 2,5 l wody
- 3/4 szklanki soli
- 1 czubata łyżka cukru
- 15 ziaren pieprzu czarnego
- 15 ziaren ziela angielskiego
- 5 liści laurowych
- 3 zmielone goździki
- 5 kilo mięsa dowolnego ,jakie kto lubi ,u mnie karkówka
dodatkowo
- 1 łyżeczka saletry
- 5 ząbków czosnku
Wykonanie
Wodę zagotować z przyprawami .Po
wystygnięciu dodać 1 łyżeczkę saletry i 5 ząbków czosnku.
Całość wymieszać .Mięso włożyć do kamiennego garnka (może
być metalowy garnek) ,zalać zalewą .Przykryć ściereczką ,i
pozostawić w normalnych warunkach na 5 dni ,ale w te upały 3 dni
wystarczy. Wędlina jest soczysta,delikatna,pycha :))
ps. pomimo upałów mąż poszedł nad ranem wędzić ,bo nie ma to jak własna wędlina ....
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com