Składniki
- 2 średnie marchewki
- 2 małe ,lub jedna duża cytryna
- 3 średnie jabłka
- pęczek zielonej naci pietruszki
- opcjonalnie owoce goji
Wykonanie
Marchewkę
oczyścić ,jabłka pokroić na ćwiartki ,a cytrynę na
cząstki,liście natki wypłukać pod bieżącą wodą .Następnie
wszystko po kolei , przepuścić przez wyciskarkę i cieszyć się z
rana świeżym pysznym sokiem:))
Natka
pietruszki ma właściwości antyseptyczne, wpływa pozytywnie na
proces trawienia i zapobiega infekcjom układu moczowego. Zawarta w
natce pietruszki witamina A dobrze działa na wzrok. Dzienne
zapotrzebowanie na witaminę C zaspokaja jedna łyżka stołowa
pietruszki.Cytryny mają silne działanie antybakteryjne działają
przeciw wirusowo i wspomagają układ odpornościowy.
„myją
od wewnątrz” cały układ pokarmowy i wątrobę.
Cytryny
to także kopalnia składników odżywczych. Znajdziesz w nich
witaminę C, B-kompleks, wapń, żelazo, magnez, pektyny, potas, a nawet błonnik. (Jako ciekawostka: cytryny
zawierają więcej potasu niż jabłka czy winogrona!). cytryny są
uważane za jeden z najbardziej alkalizujących produktów
żywnościowych. Może to się wydawać trochę dziwne, bo cytryny są
kwaśne, ale w ciele człowieka, kwas cytrynowy nie zakwasza
organizmu.
Sok
zawarty w cytrynach jest zasadotwórczy i odkwasza organizm.Już sam
zapach cytryny, poprawia samopoczucie, odstresowuje i dodaje energii.
Sok
z cytryny usuwa toksyny z organizmu i odkwasza, dzięki czemu
organizm jest silniejszy a Ty czujesz wzrost sił i energii. Poziom
witaminy C gwałtownie spada szczególnie w czasie stresu, dlatego
jeśli stresujące dni, przyda Ci się dodatkowa dawka tej witaminy.
Szklanka
soku dostarczy nie tylko energii na dobry początek dnia, ale również
całą gamę wartości odżywczych, niezbędnych do prawidłowego
funkcjonowania organizmu, przez całe 24 godziny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com