Pikantna
chrupiąca kruszonka z sezonowymi miękkimi warzywami: cukinia i pomidor,
Jest
idealna jako dodatek do drobiu,ryżu,, a nawet makaronu.
forma
15x15cm, lub 20x20cm.Polecam,jest pyszna
- 1 cukinia średniej wielkości
- 1 pomidor
- 1-2 ząbki czosnku
- 50g szynki,lub innej wędliny
- oliwa z oliwek
- zioła prowansalskie
- sól i pieprz
- mąki 20g
- 20g orzechów
- 30g tartego parmezanu
- 25g
zimnego masła solonego
Umyć
warzywa i pokroić w drobną kostkę. Wędlinę w paski,kostkę jak
kto woli
Obrać
i posiekać ząbek czosnku, smażyć na patelni z odrobiną oliwy z
oliwek, następnie dodać pokrojone warzywa i wędlinę. Wymieszać,
dodać sól ,pieprz ,oraz zioła i dusić około 10 minut na małym
ogniu.
Rozgrzać
piekarnik do 180 ° C
Gdy
warzywa się duszą przygotować kruszonkę . W misce wymieszać
mąkę, zmielone orzechy laskowe i starty ser parmezan. Dodać masło
i wymieszać wszystko palcami na kruszonkę,do połączenia
składników. Powinno wyglądać jak gruby piasek.
Wyłożyć
do naczynia żaroodpornego warzywa z wędlina i rozprowadzić po
wierzchu kruszonką Piec około 15-20 minut, do złotego koloru.:))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com