czwartek, 10 sierpnia 2017

Zapiekanka z cukinia i kruszonką


Pikantna chrupiąca kruszonka z sezonowymi miękkimi  warzywami: cukinia i pomidor, 
Jest idealna jako dodatek do drobiu,ryżu,, a nawet makaronu.
forma 15x15cm, lub 20x20cm.Polecam,jest pyszna

Składniki:
  • 1 cukinia średniej wielkości
  • 1 pomidor
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 50g szynki,lub innej wędliny
  • oliwa z oliwek
  • zioła prowansalskie
  • sól i pieprz
kruszonka:
  • mąki 20g
  • 20g orzechów
  • 30g tartego parmezanu
  • 25g zimnego masła solonego
Wykonanie
    Umyć warzywa i pokroić w drobną kostkę. Wędlinę w paski,kostkę jak kto woli
    Obrać i posiekać ząbek czosnku, smażyć na patelni z odrobiną oliwy z oliwek, następnie dodać pokrojone warzywa i wędlinę. Wymieszać, dodać sól ,pieprz ,oraz zioła i dusić około 10 minut na małym ogniu.
    Rozgrzać piekarnik do 180 ° C
    Gdy warzywa się duszą przygotować kruszonkę . W misce wymieszać mąkę, zmielone orzechy laskowe i starty ser parmezan. Dodać masło i wymieszać wszystko palcami na kruszonkę,do połączenia składników. Powinno wyglądać jak gruby piasek.
    Wyłożyć do naczynia żaroodpornego warzywa z wędlina i rozprowadzić po wierzchu kruszonką Piec około 15-20 minut, do złotego koloru.:))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...