Składniki
blaszka
28 cm
tarta
2
żółtka
1/2
szklanki (100 g) cukru
2
łyżek stołowych (30 ml) mleka
1
łyżeczki ekstraktu z wanilii
1/4
łyżeczki soli
170
g z niesoloną masła w temperaturze pokojowej
2
1/2 szklanki (375 gr) z mąki
krem
240
ml mleka
2
żółtka
1/2
szklanki (100 g) cukru
1,5
łyżki (15 gr) skrobi ziemniaczanej
1
łyżeczki ekstraktu z wanilii
175
ml z bitej śmietany
dodatkowo
około
1 kg różnych owoców
Wykonanie
Do
miksera włożyć żółtka, cukier, ekstrakt waniliowy, 2 łyżek
mleka i szczyptę soli ,wszystko dobrze wymieszać. Następnie dodać
masło w kawałkach i dobrze połączyć z masą żółtkową. Dodać
mąkę partiami dalej miksując.
Wysmarować
masłem formę ,posypać mąką.Do tak przygotowanej formy wyłożyć
ciasto,równomiernie je rozprowadzić .Posypać troszkę mąką ,aby
sie nie kleiło. Naciskać ciasto kubkiem,łyżką ,aby je wyrównać
,tworząc jak najbardziej płaskie ,oraz zrobić falbankę wokół
ciasta. Nakłuć dno ciasta.
Piec
w175 ° C przez około 25 – 30 minut, aż do lekko złotego koloru
na brzegach ciasta.
Podczas
pieczenia robić krem
W
rondelku zagrzać mleko prawie do wrzenia,w misce ubić żółtka z
cukrem,wanilią i skrobią ziemniaczaną na puszysta masę.Do tej
mieszaniny dodać pół mleka gorącego i szybko rozprowadzić
trzepaczka na gładką masę.
Tak przygotowany
roztwór dodać do pozostałego mleka i umieścić rondelek na małym
płomieniu,ciągle mieszając .
Krem
gęstnieje, więc należy uważać, ,aby nie przywarł do dna .
Zmniejszyć płomień i gotować dwie minuty do
zagotowania,całkowitego zgęstnienia kremu.Wstawić przykryty folią
do lodówki na minimum 1 godzinę .Zimną
śmietanę z lodówki ubić i połączyć z zimnym kremem.Gotowy
krem wyłożyć na ciasto ,udekorować dowolnymi owocami.:))
Uważaj,
niektóre owoce jak banan lub jabłko ,Będą szybko zmieniać kolor
(chyba ,że skropić je sokiem z cytryny)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com