Google+ Followers

wiśnie z kardamonem

Skladniki
  • 1, 25 kg. dojrzałych wiśni
  • - ok. 300g. cukru
  • 10 ziaren kardamonu zielonego
Wykonanie

Wiśnie myjemy i drylujemy. zasypujemy je ok.0,5 szklanki cukru i zostawiamy na noc.Powstały sok odcedzamy do garnka, wsypujemy do niego cukier w proporcji:0,5  kg. cukru na 0,5litr soku i zagotowujemy go na średnim ogniu.Wrzącym sokiem zalewamy wiśnie i ostawiamy je na 12 godzin-na noc.Rano przecedzamy sok .
Czynność gotowania soku i zalewania nim wiśni powtarzamy 3  razy, co 12 godzin. .Do ostatniego gotowania soku ,dodajemy 10 ziaren kardamonu.Sok przecedzamy.Wiśnie układamy w słoiczkach i  gorącym sokiem.zalewamy. Pasteryzujemy 10-15 minut.Gorące sloiczki okrywamy kocem do calkowitego ostudzenia:)