Składniki
- 300-400 gr. kurek(grzyby)
- 1 łyżka oliwa
- 200gr. kremówki
- szklanka rosołu (warzywny lub na mięsie
- 2 ziele angielskie
- Sól i pieprz do smaku
- 1 liść laurowy
- 1 cebula
- koperek zielony
Wykonanie
Grzyby umyć i obgotować w wodzie
,odcedzić .Pokroić na mniejsze kawałki . Cebulę obrać i pokroić
w piórka. Rozgrzać rondel z oliwą ,dodać cebulę ,zarumienić na
zloty kolor. Cebulę wyjąć i na tym samym tłuszczu obsmażyć
kurki-grzyby. Dodać cebulę z powrotem do garnka, doprawić solą i
pieprzem do smaku .Wszystko zalać szklanką rosołu i dusić około
5-6 minut . Następnie część rosołu wlać do kremówki
,wymieszać i całością zagęścić sos Kiedy sos jest w pożądanej
konsystencji, zdjąć z ognia .Ten grzybowy sos jest prosty, szybki i
bardzo aromatyczny.:))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com