piątek, 11 sierpnia 2017

Sos z kurek-grzyby





Składniki

  • 300-400 gr. kurek(grzyby)
  • 1 łyżka oliwa
  • 200gr. kremówki
  • szklanka rosołu (warzywny lub na mięsie
  • 2 ziele angielskie
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 liść laurowy
  • 1 cebula
  • koperek zielony

Wykonanie

Grzyby umyć i obgotować w wodzie ,odcedzić .Pokroić na mniejsze kawałki . Cebulę obrać i pokroić w piórka. Rozgrzać rondel z oliwą ,dodać cebulę ,zarumienić na zloty kolor. Cebulę wyjąć i na tym samym tłuszczu obsmażyć kurki-grzyby. Dodać cebulę z powrotem do garnka, doprawić solą i pieprzem do smaku .Wszystko zalać szklanką rosołu i dusić około 5-6 minut . Następnie część rosołu wlać do kremówki ,wymieszać i całością zagęścić sos Kiedy sos jest w pożądanej konsystencji, zdjąć z ognia .Ten grzybowy sos jest prosty, szybki i bardzo aromatyczny.:))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...