Skladniki
blaszka
28 cm
tarta
2
żółtka
1/2
szklanki (100 g) cukru
2
łyżek stołowych (30 ml) mleka
1
łyżeczki ekstraktu z wanilii
1/4
łyżeczki soli
170
g z niesoloną masła w temperaturze pokojowej
2
1/2 szklanki (375 gr) z mąki
Wykonanie
Rozgrzać
piekarnik do 175 ° C.
Do
miksera włożyć żółtka, cukier, ekstrakt waniliowy, 2 łyżek
mleka i szczyptę soli ,wszystko dobrze wymieszać. Następnie dodać
masło w kawałkach i dobrze połączyć z masą żółtkową. Dodać
mąkę partiami dalej miksując.
Wysmarować
masłem formę ,posypać mąką.Do tak przygotowanej formy wyłożyć
ciasto,równomiernie je rozprowadzić .Posypać troszkę mąką ,aby
sie nie kleiło. Naciskać ciasto kubkiem,łyżką ,aby je wyrównać
,tworząc jak najbardziej płaskie ,oraz zrobić falbankę wokół
ciasta. Nakłuć dno ciasta.
Piec
w175 ° C przez około 25 – 30 minut, aż do lekko złotego koloru
na brzegach ciasta.Pyszna ,słodka podstawa dla wielu ciast.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com