czwartek, 3 sierpnia 2017

tarta -spod





Skladniki
blaszka 28 cm
tarta
2 żółtka
1/2 szklanki (100 g) cukru
2 łyżek stołowych (30 ml) mleka
1 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1/4 łyżeczki soli
170 g z niesoloną masła w temperaturze pokojowej
2 1/2 szklanki (375 gr) z mąki


Wykonanie


Rozgrzać piekarnik do 175 ° C.

Do miksera włożyć żółtka, cukier, ekstrakt waniliowy, 2 łyżek mleka i szczyptę soli ,wszystko dobrze wymieszać. Następnie dodać masło w kawałkach i dobrze połączyć z masą żółtkową. Dodać mąkę partiami dalej miksując.

Wysmarować masłem formę ,posypać mąką.Do tak przygotowanej formy wyłożyć ciasto,równomiernie je rozprowadzić .Posypać troszkę mąką ,aby sie nie kleiło. Naciskać ciasto kubkiem,łyżką ,aby je wyrównać ,tworząc jak najbardziej płaskie ,oraz zrobić falbankę wokół ciasta. Nakłuć dno ciasta.

Piec w175 ° C przez około 25 – 30 minut, aż do lekko złotego koloru na brzegach ciasta.Pyszna ,słodka podstawa dla wielu ciast.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com