piątek, 11 sierpnia 2017
MALINOWY dżem bez pestek
Składniki:
2 kg świeżych malin
1/2 kg cukru
10 g pektyny
Wykonanie
Maliny przebieramy, delikatnie płuczemy i osuszamy na papierowym ręczniku Oczyszczone maliny zasypujemy cukrem i pozostawiamy na 3-4 godziny ,aż puszczą sok.Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 8-10 minut Sok zlewamy a pozostalą część wykladamy na gęste sito..Dokładnie przecieramy ,tak ,aby pozostaly same pestki na sitku.Przetarte maliny jeszcze raz przepuszczamy przez sitko dla pewności,że żadna pestka nam nie wpadła. Do gotowego przecieru dodajemy pektynę, ponownie zagotowujemy. .Gorącym dżemem napełniamy wyparzone słoiki, mocno zakręcamy i pasteryzujemy 6-8minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com