piątek, 11 sierpnia 2017

Nadziewana cukinia

Składniki

  • 2 cukinia
  • 2-3 szklanki warzyw mrożonych blanszowanych
  • 1szklanka ,lub więcej ulubionego sera startego żółtego
  • sól i pieprz do smaku
  • koperek zielony


Wykonanie
    Jest to świetny sposób na wykorzystanie cukinii przez cały rok, ale szczególnie, gdy są one tańsze w miesiącach letnich. Podawać jako danie główne lub jako lekki posiłek . 
    Umyta cukinie przekroić wzdłuż na pół. Małą łyżką wyskrobać nasiona i miąższ , tworzące długie łódki. Umieść je w naczyniu do pieczenia. Posolić ,pozostawić na 10 minut .Blanszować warzywa wrzucając je na wrzątek ,pozostawić 1-2 minuty .Wyciągnąć warzywa z gotującej się wody i przełóż je do naczynia z bardzo zimną wodą i lodem. Należy je schłodzić jak najszybciej, aby się nie "dogotowywały"..Gotowe cukinie wypełnić blanszowanymi warzywami doprawionymi solą i pieprzem .Posypać startym serem .Piec w nagrzanym piekarniku 20-25 minut pod przykryciem w temp.190° C. Następnie odkryte 10-15 minut do złotego koloru sera. Gotowe cukinie podawać z sosem z kurek ,posypać zielonym koperkiem :))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com