- 2 cukinia
- 2-3 szklanki warzyw mrożonych
blanszowanych
- 1szklanka ,lub więcej ulubionego sera
startego żółtego
- sól i pieprz do smaku
-
koperek zielony
Jest
to świetny sposób na wykorzystanie cukinii przez cały rok, ale
szczególnie, gdy są one tańsze w miesiącach letnich. Podawać
jako danie główne lub jako lekki posiłek .
Umyta cukinie przekroić wzdłuż na pół.
Małą łyżką wyskrobać nasiona i miąższ , tworzące długie
łódki. Umieść je w naczyniu do pieczenia. Posolić ,pozostawić
na 10 minut .Blanszować warzywa wrzucając je na wrzątek
,pozostawić 1-2 minuty .Wyciągnąć warzywa z gotującej się wody
i przełóż je do naczynia z bardzo zimną wodą i lodem. Należy je
schłodzić jak najszybciej, aby się nie "dogotowywały"..Gotowe
cukinie wypełnić blanszowanymi warzywami doprawionymi solą i
pieprzem .Posypać startym serem .Piec w nagrzanym piekarniku 20-25
minut pod przykryciem w temp.190°
C. Następnie odkryte 10-15 minut do złotego koloru sera. Gotowe
cukinie podawać z sosem z kurek ,posypać zielonym koperkiem :))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com