Dzień przed pieczeniem chleba przygotuj:
3/4 szklanki mąki luksusowej (typ 550)
1/3 szklanki mąki orkiszowej
2/3 szklanki wody
3 łyżki aktywnego zakwasu pszennego
Wszystkie składniki mieszamy w naczyniu. Owijamy szczelnie folią spożywczą i pozostawiamy w ciepłym miejscu na całą noc. Następnego dnia
dodajemy.... 2 szklanki mąki razowej
1/2 szklanki wody
2 średnie cebule
1 łyżkę oliwy
1 płaska łyżeczka soli
WYKONANIE
Mąkę i wodę mieszamy z zaczynem tylko do połączenia składników.Pozostawiamy na 40 – 60 minut. W między czasie na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną cebulę, którą od razu posypujemy dwiema szczyptami soli. Smażymy do zarumienienia. Pozostawiamy do ostygnięcia. Do ciasta dodajemy sól i wyrabiamy mikserem przez 6 – 8 minut. Ciasto będzie lekko klejące i dość rzadkie. Następnie dodajemy uprażoną cebulkę .Miksuj do momentu,połąxzenia składników.
Ciasto pozostawiamy do fermentacji na 2 godziny, składając po pierwszej godzinie. Następnie skladamy ponownie raz jeszcze i przekładamy do foremki. Wyrównujemy wierzch i posypujemy mąką. Formę przykrywamy folią spożywczą .Wstawiamy do lodówki na kilka godzin (u mnie 6), aby ciasto mogło powoli wypełnić tortownicę. Na godzinę przed włożeniem do piekarnika wyjmujemy ciasto z lodówki i dajemy mu dojść do temperatury pokojowej. ....Jeżeli zależy Ci na czasie możesz zrezygnować z lodówki i pozostawić ciasto w temperaturze pokojowej na ok. 2 – 3 godziny . Pieczemy w 220 stopniach przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 i dopiekamy przez kolejne 20. Upieczony chleb studzimy na kratce do pieczywa.. Kanapka z takim chlebem smakuje fantastycznie!!
...szklanka =250ml.