poniedziałek, 24 marca 2014

CHLEB RAZOWO -ORKISZOWY

Dzień przed pieczeniem chleba przygotuj:

3/4 szklanki mąki luksusowej (typ 550)

1/3 szklanki mąki  orkiszowej

2/3 szklanki wody

3 łyżki aktywnego zakwasu pszennego

Wszystkie składniki mieszamy  w naczyniu. Owijamy szczelnie folią spożywczą i pozostawiamy  w ciepłym miejscu na całą noc.                                                                                              Następnego dnia  dodajemy....                                                           2 szklanki mąki razowej                                                                                                                                               
1/2 szklanki wody
2 średnie cebule
1 łyżkę oliwy
1 płaska łyżeczka soli
                                                                                                   WYKONANIE
Mąkę i wodę mieszamy z zaczynem tylko do połączenia składników.Pozostawiamy  na 40 – 60 minut. W między czasie na patelni rozgrzewamy  oliwę, wrzucamy   pokrojoną  cebulę, którą od razu posypujemy  dwiema szczyptami soli. Smażymy do zarumienienia. Pozostawiamy  do ostygnięcia. Do ciasta dodajemy  sól i wyrabiamy mikserem przez 6 – 8 minut. Ciasto będzie lekko klejące i dość rzadkie. Następnie dodajemy  uprażoną cebulkę .Miksuj do momentu,połąxzenia składników.
Ciasto pozostawiamy  do fermentacji na 2 godziny, składając po pierwszej godzinie. Następnie skladamy ponownie raz jeszcze i przekładamy do foremki. Wyrównujemy wierzch i posypujemy  mąką. Formę przykrywamy  folią spożywczą .Wstawiamy  do lodówki na kilka godzin (u mnie 6), aby ciasto mogło powoli wypełnić tortownicę. Na godzinę przed włożeniem do piekarnika wyjmujemy  ciasto z lodówki i dajemy  mu dojść do temperatury pokojowej. ....Jeżeli zależy Ci na czasie możesz zrezygnować z lodówki i pozostawić ciasto w temperaturze pokojowej na ok. 2 – 3 godziny . Pieczemy  w 220 stopniach przez 20 minut, następnie zmniejszamy  temperaturę do 200 i dopiekamy  przez kolejne 20. Upieczony chleb studzimy  na kratce do pieczywa.. Kanapka z takim chlebem smakuje fantastycznie!!
...szklanka =250ml.