http://kuchniapepin.blogspot.com/2014/03/galaretka-z-rozy.html
150 g płatków róży u mnie bordowe
0,75 szklanki wrzątku
1-2 łyżki soku z cytryny
1 filiżanka cukru
pół łyżki pektyny
WYKONANIE
Oczyszczone płatki róż przekładamy do miski lub garnka, zalewamy
wrzątkiem, delikatnie mieszamy i odstawiamy po przykryciem na 24
godziny. W tym czasie kwiaty oddadzą wodzie cały swój aromat i kolor,
który będzie czerwono-bury. . Po tym czasie wyciskamy płyn z kwiatów i
odcedzamy przez gęste sito.Kwiaty wyrzucamy.
Dodajemy sok z cytryny, . Dodajemy do płynu cukier wymieszany z pektyną. Stale mieszając
doprowadzamy aromatyczny syrop do wrzenia, po czym gotujemy go jeszcze 2
minuty. Przelewamy galaretkę do słoiczka, zamykamy
hermetycznie i pozostawiamy do ostudzenia. Przechowujemy w chłodnym
miejscu.
Inspiracją do przygotowania galaretki z płatków róży był przepis na galaretkę z lilaka znaleziony u Szarlotki.
Co znalazłam w płatkach róży.
" Ludzie u Ciebie - rzekł Mały Książę - hodują pięć tysięcy róż w jednym
ogrodzie, a nie umieją odnaleźć tego, czego szukają (...).
A przecież to, czego szukają, można by odnaleźć w pojedynczej róży lub odrobinie wody (...).
Ale oczy są ślepe. Należy szukać sercem." *