piątek, 21 marca 2014

GALARETKA Z RÓŻY

http://kuchniapepin.blogspot.com/2014/03/galaretka-z-rozy.html

150 g płatków róży u mnie bordowe
0,75 szklanki wrzątku
1-2 łyżki soku z cytryny
1 filiżanka cukru
pół łyżki pektyny

WYKONANIE

                                                                                                                                                            Oczyszczone płatki róż przekładamy do miski lub garnka, zalewamy wrzątkiem, delikatnie mieszamy i odstawiamy po przykryciem na 24 godziny. W tym czasie kwiaty oddadzą wodzie cały swój aromat i kolor, który będzie czerwono-bury. . Po tym czasie wyciskamy płyn z kwiatów i odcedzamy przez gęste sito.Kwiaty wyrzucamy.

Dodajemy sok z cytryny, . Dodajemy do płynu cukier wymieszany z pektyną. Stale mieszając doprowadzamy aromatyczny syrop do wrzenia, po czym gotujemy go jeszcze 2 minuty. Przelewamy galaretkę do słoiczka, zamykamy hermetycznie i pozostawiamy do ostudzenia. Przechowujemy w chłodnym miejscu. Inspiracją do przygotowania galaretki z płatków róży był przepis na galaretkę z lilaka znaleziony u Szarlotki.

Co znalazłam w płatkach róży.

" Ludzie u Ciebie - rzekł Mały Książę - hodują pięć tysięcy róż w jednym ogrodzie, a nie umieją odnaleźć tego, czego szukają (...).
A przecież to, czego szukają, można by odnaleźć w pojedynczej róży lub odrobinie wody (...).
Ale oczy są ślepe. Należy szukać sercem." *