http://kuchniapepin.blogspot.com/2014/03/rogaliki-z-wody.html
Składniki:
1kg mąki pszennej luksusowej albo tortowej 400g roztopionego masła (albo margaryny)
60 g drożdży 4 łyżki cukru
4 łyżki mleka 1 szklanka jogurtu naturalnego
4 jajka
2 szklanki dowolnej, gęstej konfitury albo dżemu-u mnie z roży
2 roztrzepane jajka do posmarowania rogali przed pieczeniem
cukier puder do oprószenia rogalików po upieczeniu
WYKONANIE
....Mleko podgrzać, wsypać cukier, drożdże i dobrze rozetrzeć. Zostawić na
10 minut do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę, dodać jajka, jogurt
naturalny i wlać rozpuszczone i ostudzone masło. Wszystko wymieszać
łyżką, dodać wyrośnięte drożdże i wyrobić gładkie ciasto. Gdy ciasto
przestanie się błyszczeć włożyć je do dużego woreczka na mrożonki.
Woreczek zawiązać albo ściągnąć gumką recepturką. Dużą miskę napełnić
bardzo zimną wodą. Wrzucić woreczek z ciastem i poczekać aż wypłynie na
wierzch (około 15 - 20 minut) – ciasto podwoi swoją objętość. Ciasto
wyciągnąć z woreczka, podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na
koło o średnicy około 30 cm (placek nie musi być idealnie okrągły),
podzielić na 8 trójkątnych części. Na podstawie każdego trójkąta ułożyć
po łyżeczce konfitury i zwinąć rogaliki.
Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia albo
posmarowanej masłem – zachować spore odstępy, bo rogaliki rosną.
Odstawić na 20 minut, posmarować rozkłóconym jajkiem, wstawić do
piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 15 - 20 minut do
ładnego zrumienienia. Upieczone, ostudzone rogaliki posypać cukrem
pudrem, albo polukrować. Rogaliki są dobre również następnego dnia.
Smacznego:)dziękuje Eli za przepis..