piątek, 21 marca 2014

FLĄDRA W POMARAŃCZY NA WARZYWACH

http://kuchniapepin.blogspot.com/2014/03/fladra-w-pomaranczy-na-warzywach.html
  • filet rybny  ( u mnie flądra  )
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1pomarańcza
  • pół  brokuła
  • pół kalafiora 
  • olej do wysmarowania formy
  • 15 - 20 dkg sera żółtego
  • pieprz,sol
  • sok z cytryny
Sposób wykonania:
  • Marchewkę, pietruszkę pociąć na cieniutkie paseczki -na zapałkę,  ,  pora pokroić w cienkie półplasterki.Kalafiora i brokuła w cząstki
  • Filet rybny  skropić sokiem z cytryny. Odstawić na chwilę
  • W naczyniu dno wyłożyć warzywami  ,ułożyć  przygotowaną rybę, Na nią cząstki pomarańczy ,podlać kilkoma łyżkami wody,dusić  około 10-15 minut.
  •  Po tym czasie ,otworzyć piekarnik ,posolić i popieprzyć  rybę i warzywa , posypać grubo startym żółtym serem
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok .20- 30 minut w 170-180 stopniach. Po kilkunastu minutach, gdyby ser zbytnio się zrumienił rybę można przykryć folią aluminiową Udusić na półmiękko
  • Podawać z ziemniakami