fasolka
Składniki
50 dag fasoli suchej-u mnie czarna i brązowa
pół szkl. przecieru pomidorowego , szczypta cukru,lub pomidory z puszki
30 dag kiełbasy czosnkowej ( lub innej grubo mielonej smacznej )
3 cebule
2 listki laurowe , 2 ziela angielskie
sól , pieprz świeżo mielony
majeranek
5-6 ząbków czosnku
WYKONANIE
Fasolka po bretońsku z szybkowaru
Fasolę moczyć całą noc w wodzie.Następnego dnia dolać 1 L wody i gotować 30 min.od zagotowania. W tym czasie pokroić cebulę oraz kiełbasę-lub mięso- i usmażyć je na oleju uważając by nie przypalić cebuli,Pod koniec smażenia dodać posiekane ząbki czosnku.
Odparować szybkowar , pozostawić na ogniu . Gdy szybkowar zostanie otworzony, dodać kiełbasę z cebulą, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, ostrą paprykę, majeranek i tymianek. trzymać na ogniu jeszcze około 5 minut i ... gotowe!