piątek, 7 marca 2014

PAVLOVA



z kremem  i brzoskwiniami


Składniki:
Beza:
• 170 ml białek (4 białka )
• 250 g cukru
• 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
• 1 łyżeczka białego octu winnego lub ryżowego
Krem mascarpone:
• 125 g mascarpone, schłodzonego
• 1 łyżka cukru wanilinowego
• 1/2 szklanki (125 ml) śmietanki kremowej 30% lub 36% (dobra jest np. Łaciata), bardzo zimnej, długo schładzanej
brzoskwinie w syropie ze sloika -wlasne
Przygotowanie:
Beza:

  • Piekarnik nagrzać do 120 stopni C . Przygotować blaszkę, wyłożyć ją papierem do pieczenia i narysować na nim okrąg o średnicy 20 cm Bialka ubic na sztywną piane ,stopniowo dodając po 1 łyżce cukru, cały czas dokładnie i długo miksując po każdej dodanej porcji cukru. Na koniec piana powinna być bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca. Ubijać jeszcze przez około 3 minuty, aby piana się ustabilizowała.  Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet i ubijać jeszcze przez minutę. Pianę wyłożyć dużymi łyżkami na narysowany okrąg na papierze. Delikatnie rozsmarować i "podnieść" szpatułką boki. . Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut w 120 stopniach C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec (suszyć) bezę przez minimum 3 godziny. Po tym czasie beza będzie chrupiąca z zewnątrz, na spodzie i po bokach. W samym środku pozostanie lekko wilgotna, piankowa.Teraz wiem jak moj piekarnik piecze bezę ,więc drugim razem bede piekła 2,5 godziny ,aby była bardziej wilgotna

Krem mascarpone:

  • Do misy miksera włożyć mascarpone, dodać cukier wanilinowy i miksować przez około pół minuty. Następnie wlać śmietankę i dalej ubijać przez około 1-2 minuty, do czasu aż masa zgęstnieje. Zbyt długie miksowanie może spowodować, że masa zacznie się ważyć i tracić gęstość, dlatego trzeba wyczuć odpowiedni moment. Krem wyłożyć delikatnie na bezę lub wstawić do lodówki do czasu podania bezy.
  • Na krem wyłożyć owoce..SMACZNEGO!!!