sobota, 8 marca 2014

Jabłecznik orzechowo serowy



 Ciasto

    3 szklanki mąki
    250g margaryny
    1 jajo
    1 żółtko
    2 łyżki śmietany

Pokroić nożem margarynę, dodać resztę składników i zagnieść ciasto.
Zostawić w lodówce na 30 minut.
Podzielić na 3 części rozwałkować każdy na blachę wielkości 36X23cm.
Upiec w temp 200ºC około 15-20 min. do jasnego zrumienienia, zostawić aby ostygły.


Masa serowa

    ½ kg zmielonego sera
    3 jajka
    ½ cukru
    2 łyżki margaryny
    2 budynie waniliowe
    ¾ szklanki mleka

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.
Do tego dodać ser i margarynę.
Gotować parę minut cały czas mieszając.
Budynie rozpuszczone w zimnym mleku wlać do masy serowej, gotować mieszając cały czas aż zrobi się gęsta.

 Masa jabłkowa

    1 kg jabłek
    1 budyń śmietankowy
    ½ szklanki soku jabłkowego

Jabłka obrać ze skórki pokroić w kostkę i smażyć aż będą miękkie. Dodać cukier do smaku i dalej smażyć.
Budyń rozmieszać w soku jabłkowym i wlać do usmażonych jabłek, gotować mieszając cały czas aż zrobi się gęste.

 Masa orzechowa

    200-300 g orzechów włoskich
    120 g margaryny
    2 łyżki miodu
    100 g cukru

Orzechy pokroić. Wszystkie składniki wymieszać.  Podgrzewać mieszając cały czas aż się połączą, uważać aby nie przywarły do dna. Gorące nakładać na ciasto.przepis od koleżanki Eli

Składniki

 Ciasto
  • 3 szklanki mąki
  • 250g margaryny
  • 1 jajo
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki śmietany
Pokroić nożem margarynę, dodać resztę składników i zagnieść ciasto.
Zostawić w lodówce na 30 minut.
Podzielić na 3 części rozwałkować każdy na blachę wielkości 36X23cm.
Upiec w temp 200ºC około 15-20 min. do jasnego zrumienienia, zostawić aby ostygły.
 Masa serowa
  • ½ kg zmielonego sera
  • 3 jajka
  • ½ cukru
  • 2 łyżki margaryny
  • 2 budynie waniliowe
  • ¾ szklanki mleka
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.
Do tego dodać ser i margarynę.
Gotować parę minut cały czas mieszając.
Budynie rozpuszczone w zimnym mleku wlać do masy serowej, gotować mieszając cały czas aż zrobi się gęsta.
 Masa jabłkowa
  • 1 kg jabłek
  • 1 budyń śmietankowy
  • ½ szklanki soku jabłkowego
Jabłka obrać ze skórki pokroić w kostkę i smażyć aż będą miękkie. Dodać cukier do smaku i dalej smażyć.
Budyń rozmieszać w soku jabłkowym i wlać do usmażonych jabłek, gotować mieszając cały czas aż zrobi się gęste.
 Masa orzechowa
  • 200-300 g orzechów włoskich
  • 120 g margaryny
  • 2 łyżki miodu
  • 100 g cukru
Orzechy pokroić. Wszystkie składniki wymieszać.  Podgrzewać mieszając cały czas aż się połączą, uważać aby nie przywarły do dna. Gorące nakładać na ciasto.
Przełożenie placka
placek 1
masa serowa
placek 2
masa jabłkowa
placek 3
masa orzechowa
- See more at: http://swiatlucy.pl/ciasto-z/#sthash.xt9ejKre.dpuf

Ciasto z jabłkami, serem i orzechami

okt 5th
Jesienne ciasto w którym wykorzystujemy owoce tej pory roku orzechy i jabłka. Kwaskowaty smak sera i jabłek jest łączony w innych ciastach jak np. sernik. To jest dobry duet. Ser i jabłka są smażone i tymi masami przekłada się upieczone ciasto, a na koniec również smażone orzechy w miodzie i cukrze. Ciasto rozpływa się w ustach a masa orzechowa na wierzchu ciasta jest chrupiąca i słodka.

Składniki

 Ciasto
  • 3 szklanki mąki
  • 250g margaryny
  • 1 jajo
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki śmietany
Pokroić nożem margarynę, dodać resztę składników i zagnieść ciasto.
Zostawić w lodówce na 30 minut.
Podzielić na 3 części rozwałkować każdy na blachę wielkości 36X23cm.
Upiec w temp 200ºC około 15-20 min. do jasnego zrumienienia, zostawić aby ostygły.
 Masa serowa
  • ½ kg zmielonego sera
  • 3 jajka
  • ½ cukru
  • 2 łyżki margaryny
  • 2 budynie waniliowe
  • ¾ szklanki mleka
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.
Do tego dodać ser i margarynę.
Gotować parę minut cały czas mieszając.
Budynie rozpuszczone w zimnym mleku wlać do masy serowej, gotować mieszając cały czas aż zrobi się gęsta.
 Masa jabłkowa
  • 1 kg jabłek
  • 1 budyń śmietankowy
  • ½ szklanki soku jabłkowego
Jabłka obrać ze skórki pokroić w kostkę i smażyć aż będą miękkie. Dodać cukier do smaku i dalej smażyć.
Budyń rozmieszać w soku jabłkowym i wlać do usmażonych jabłek, gotować mieszając cały czas aż zrobi się gęste.
 Masa orzechowa
  • 200-300 g orzechów włoskich
  • 120 g margaryny
  • 2 łyżki miodu
  • 100 g cukru
Orzechy pokroić. Wszystkie składniki wymieszać.  Podgrzewać mieszając cały czas aż się połączą, uważać aby nie przywarły do dna. Gorące nakładać na ciasto.
Przełożenie placka
placek 1
masa serowa
placek 2
masa jabłkowa
placek 3
masa orzechowa
- See more at: http://swiatlucy.pl/ciasto-z/#sthash.xt9ejKre.dpuf

Ciasto z jabłkami, serem i orzechami

okt 5th
Jesienne ciasto w którym wykorzystujemy owoce tej pory roku orzechy i jabłka. Kwaskowaty smak sera i jabłek jest łączony w innych ciastach jak np. sernik. To jest dobry duet. Ser i jabłka są smażone i tymi masami przekłada się upieczone ciasto, a na koniec również smażone orzechy w miodzie i cukrze. Ciasto rozpływa się w ustach a masa orzechowa na wierzchu ciasta jest chrupiąca i słodka.

Składniki

 Ciasto
  • 3 szklanki mąki
  • 250g margaryny
  • 1 jajo
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki śmietany
Pokroić nożem margarynę, dodać resztę składników i zagnieść ciasto.
Zostawić w lodówce na 30 minut.
Podzielić na 3 części rozwałkować każdy na blachę wielkości 36X23cm.
Upiec w temp 200ºC około 15-20 min. do jasnego zrumienienia, zostawić aby ostygły.
 Masa serowa
  • ½ kg zmielonego sera
  • 3 jajka
  • ½ cukru
  • 2 łyżki margaryny
  • 2 budynie waniliowe
  • ¾ szklanki mleka
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.
Do tego dodać ser i margarynę.
Gotować parę minut cały czas mieszając.
Budynie rozpuszczone w zimnym mleku wlać do masy serowej, gotować mieszając cały czas aż zrobi się gęsta.
 Masa jabłkowa
  • 1 kg jabłek
  • 1 budyń śmietankowy
  • ½ szklanki soku jabłkowego
Jabłka obrać ze skórki pokroić w kostkę i smażyć aż będą miękkie. Dodać cukier do smaku i dalej smażyć.
Budyń rozmieszać w soku jabłkowym i wlać do usmażonych jabłek, gotować mieszając cały czas aż zrobi się gęste.
 Masa orzechowa
  • 200-300 g orzechów włoskich
  • 120 g margaryny
  • 2 łyżki miodu
  • 100 g cukru
Orzechy pokroić. Wszystkie składniki wymieszać.  Podgrzewać mieszając cały czas aż się połączą, uważać aby nie przywarły do dna. Gorące nakładać na ciasto.
Przełożenie placka
placek 1
masa serowa
placek 2
masa jabłkowa
placek 3
masa orzechowa
- See more at: http://swiatlucy.pl/ciasto-z/#sthash.xt9ejKre.dpuf

Ciasto z jabłkami, serem i orzechami

okt 5th
Jesienne ciasto w którym wykorzystujemy owoce tej pory roku orzechy i jabłka. Kwaskowaty smak sera i jabłek jest łączony w innych ciastach jak np. sernik. To jest dobry duet. Ser i jabłka są smażone i tymi masami przekłada się upieczone ciasto, a na koniec również smażone orzechy w miodzie i cukrze. Ciasto rozpływa się w ustach a masa orzechowa na wierzchu ciasta jest chrupiąca i słodka.

Składniki

 Ciasto
  • 3 szklanki mąki
  • 250g margaryny
  • 1 jajo
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki śmietany
Pokroić nożem margarynę, dodać resztę składników i zagnieść ciasto.
Zostawić w lodówce na 30 minut.
Podzielić na 3 części rozwałkować każdy na blachę wielkości 36X23cm.
Upiec w temp 200ºC około 15-20 min. do jasnego zrumienienia, zostawić aby ostygły.
 Masa serowa
  • ½ kg zmielonego sera
  • 3 jajka
  • ½ cukru
  • 2 łyżki margaryny
  • 2 budynie waniliowe
  • ¾ szklanki mleka
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.
Do tego dodać ser i margarynę.
Gotować parę minut cały czas mieszając.
Budynie rozpuszczone w zimnym mleku wlać do masy serowej, gotować mieszając cały czas aż zrobi się gęsta.
 Masa jabłkowa
  • 1 kg jabłek
  • 1 budyń śmietankowy
  • ½ szklanki soku jabłkowego
Jabłka obrać ze skórki pokroić w kostkę i smażyć aż będą miękkie. Dodać cukier do smaku i dalej smażyć.
Budyń rozmieszać w soku jabłkowym i wlać do usmażonych jabłek, gotować mieszając cały czas aż zrobi się gęste.
 Masa orzechowa
  • 200-300 g orzechów włoskich
  • 120 g margaryny
  • 2 łyżki miodu
  • 100 g cukru
Orzechy pokroić. Wszystkie składniki wymieszać.  Podgrzewać mieszając cały czas aż się połączą, uważać aby nie przywarły do dna. Gorące nakładać na ciasto.
Przełożenie placka
placek 1
masa serowa
placek 2
masa jabłkowa
placek 3
masa orzechowa
- See more at: http://swiatlucy.pl/ciasto-z/#sthash.xt9ejKre.dpuf

Ciasto z jabłkami, serem i orzechami

okt 5th
Jesienne ciasto w którym wykorzystujemy owoce tej pory roku orzechy i jabłka. Kwaskowaty smak sera i jabłek jest łączony w innych ciastach jak np. sernik. To jest dobry duet. Ser i jabłka są smażone i tymi masami przekłada się upieczone ciasto, a na koniec również smażone orzechy w miodzie i cukrze. Ciasto rozpływa się w ustach a masa orzechowa na wierzchu ciasta jest chrupiąca i słodka.

Składniki

 Ciasto
  • 3 szklanki mąki
  • 250g margaryny
  • 1 jajo
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki śmietany
Pokroić nożem margarynę, dodać resztę składników i zagnieść ciasto.
Zostawić w lodówce na 30 minut.
Podzielić na 3 części rozwałkować każdy na blachę wielkości 36X23cm.
Upiec w temp 200ºC około 15-20 min. do jasnego zrumienienia, zostawić aby ostygły.
 Masa serowa
  • ½ kg zmielonego sera
  • 3 jajka
  • ½ cukru
  • 2 łyżki margaryny
  • 2 budynie waniliowe
  • ¾ szklanki mleka
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.
Do tego dodać ser i margarynę.
Gotować parę minut cały czas mieszając.
Budynie rozpuszczone w zimnym mleku wlać do masy serowej, gotować mieszając cały czas aż zrobi się gęsta.
 Masa jabłkowa
  • 1 kg jabłek
  • 1 budyń śmietankowy
  • ½ szklanki soku jabłkowego
Jabłka obrać ze skórki pokroić w kostkę i smażyć aż będą miękkie. Dodać cukier do smaku i dalej smażyć.
Budyń rozmieszać w soku jabłkowym i wlać do usmażonych jabłek, gotować mieszając cały czas aż zrobi się gęste.
 Masa orzechowa
  • 200-300 g orzechów włoskich
  • 120 g margaryny
  • 2 łyżki miodu
  • 100 g cukru
Orzechy pokroić. Wszystkie składniki wymieszać.  Podgrzewać mieszając cały czas aż się połączą, uważać aby nie przywarły do dna. Gorące nakładać na ciasto.
Przełożenie placka
placek 1
masa serowa
placek 2
masa jabłkowa
placek 3
masa orzechowa
- See more at: http://swiatlucy.pl/ciasto-z/#sthash.xt9ejKre.dpuf