czwartek, 13 marca 2014
Zrazy zawijane wołowe w sosie szarym chlebowym
Składniki:
kilka plastrów rostbefu wołowego
boczek parzony
ogórki kiszone
cebula
olej rzepakowy
sól, pieprz,
liść laurowy, ziele angielskie Wykonanie:
Plastry mięsa myjemy , rozbijamy cienko tłuczkiem.
Na tak przygotowane mięso kładziemy kawałek cebuli, boczku parzonego i
ogórka kiszonego.Każdy plaster mięsa składamy i zwijamy w ciasny rulon
.Spinamy wykalaczką lub nitka
Na patelni rozgrzewamy olej,ukladamy zrazy i smażymy, aż do
zrumienienia.Podgrzamy wode w rondelku ,wkładamu zarumienione zrazy
,dodajemy 2-3 ziarenka ziela angielskiego ,1-2 liść laurowy i dusimy
do miękkości
Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 1h (jeśli
istnieje potrzeba, dolewaj co jakiś czas odrobinę wody). Pod koniec
duszenia przyprawiamy solą i pieprzem .
=========== Angielski sos chlebowy
Składniki:
mała cebula
4 goździki
400 ml pełnego mleka
4 gałązki świeżego tymianku
1/2 łyżeczki ziaren pieprzu
listek laurowy
3-4 kromki chleba tostowego
łyżka masła
gałka muszkatołowa
łyżka-dwie kremowej śmietanki
Angielski sos chlebowy WYKONANIE
Cebulę obieramy i kroimy pionowo na pół. W każdą połówkę wbijamy po 2
goździki, wkładamy do rondelka i zalewamy mlekiem. Dodajemy tymianek,
pieprz i listek laurowy, stawiamy na średnim ogniu i doprowadzamy niemal
do wrzenia. Trzymamy mleko w takim stanie przez 5 minut, po czym
rondelek przykrywamy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy na pół godziny.
Z kromek chleba odcinamy skórkę, zaś miękisz kruszymy w rękach.
Mleko cedzimy do czystego rondelka, dodajemy chleb i masło. Stawiamy na
małym ogniu i gotujemy, mieszając, przez 10-15 minut. Chleb powinien
niemal rozpuścić się w mleku, a sos zgęstnieć.
Doprawiamy sos do smaku solą, pieprzem i świeżo startą gałką, zaś tuż
przed podaniem podprawiamy śmietanką.
Sos możemy zrobić wcześniej, po czym delikatnie odgrzać i dodać
śmietankę.