poniedziałek, 24 marca 2014

Szynka w sosie własnym

http://kuchniapepin.blogspot.com/2014/03/szynka-w-sosie-wasnym.html


Składniki:


1kg szynki
2 cebule
olej do smażenia
3-4 ząbki czosnku
3-4 łyżki mąki
ziele angielskie
liść laurowy
mielony czarny pieprz
mielona czerwona słodka papryka
kilka ziarenek pieprzu (może być czarny, kolorowy lub zielony)
przyprawa do gyrosa
sól



Sposób przygotowania:

Umyte mięso kroimy w grube plastry, oprószamy solą, pieprzem, papryką i gyrosem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Kładziemy mięso i mocno rumienimy
W międzyczasie siekamy cebulę i drobno posiekany czosnek.Zeszkloną cebulkę i czosnek łączymy z mięsem.Zalewamy wodą
Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i pieprz w ziarenkach.
Dusimy do miękkości . Jeśli pod koniec sos jest za rzadki, to dodajemy mąkę wymieszana z wodą , a jeśli za gęsty to delikatnie podlewamy wodą.

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...