poniedziałek, 17 marca 2014

MAKOWA PANIENKA

http://kuchniapepin.blogspot.com/2014/03/makowa-panienka_17.html
BISZKOPT. 5 - jajek
220 g - drobnego cukru
szczypta soli
100 g - mąki pszennej
100 g - mąki ziemniaczanej
2 łyżki - wody
2 łyżka - oleju
na ciasto makowe SKŁADNIKI
6 białek
1szklanka cukru

1 szklanka suchego maku
1szklanka maki tortowej
1 łyzeczka proszku do pieczenia
                                                                                                                                                                                                                                                                                 WYKONANIE :
Białka ubić na sztywną pianę,
dodać cukier, mak
Delikatnie wymieszać.
Upiec ciasto w blaszce
o takich samych wymiarach jak biszkopt .                                                    

SKŁADNIKI NA KREM

1/2 L mleka
3 żółtka budyń waniliowy
lub śmietankowy -40g
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki cukru pudru
250g masła lub margaryny                                                                      WYKONANIE KREMU
Do połowy mleka wsypać budyń,mąki i żółtka. Wymieszać mikserem.Resztę mleka zagotować,wlać masę z budyniem.
Zagotować stale mieszając (lubi się przypalić).Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem,dodawać po łyżce wystudzoną masę.
Wystudzony biszkopt posmarować dżemem,następnie położyć ciasto makowe krem.
Całość polać polewą czekoladowa i posypać wiórkami kokosowymi                                                      . polewa z forum cincin=======      
POLEWA CZEKOLADOWA Z ŻELATYNĄ:

4 łyżki cukru
2 łyżki śmietany
3 łyżki kakao ( lub mniej - zależy jak kto lubi )
6 dkg masła
1 łyżeczka żelatyny

Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody.
Resztę składników zagotować.
Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać ją w tej wodzie do całkowitego rozpuszczenia (można w mikrofalówce na średniej mocy - dosłownie chwilkę) i dodać do reszty masy.
Wymieszać dobrze i wystudzić.
Polać ciasto.

Polewa jest lśniąca, lekko elastyczna, zastyga ładnie ale daje dużo czasu na dokładne rozsmarowanie, nie tworzą się smugi, nie brudzi palców przy jedzeniu z ręki i nie kruszy się przy krojeniu ciasta.