http://kuchniapepin.blogspot.com/2014/03/makowa-panienka_17.html
BISZKOPT.
5 - jajek
220 g - drobnego cukru
szczypta soli
100 g - mąki pszennej
100 g - mąki ziemniaczanej
2 łyżki - wody
2 łyżka - oleju
na ciasto makowe
SKŁADNIKI
6 białek
1szklanka cukru
1 szklanka suchego maku
1szklanka maki tortowej
1 łyzeczka proszku do pieczenia
WYKONANIE :
Białka ubić na sztywną pianę,
dodać cukier, mak
Delikatnie wymieszać.
Upiec ciasto w blaszce
o takich samych wymiarach jak biszkopt
.
SKŁADNIKI NA KREM
1/2 L mleka
3 żółtka budyń waniliowy
lub śmietankowy -40g
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki cukru pudru
250g masła lub margaryny
WYKONANIE KREMU
Do połowy mleka wsypać budyń,mąki i żółtka. Wymieszać mikserem.Resztę
mleka zagotować,wlać masę z budyniem.
Zagotować stale mieszając (lubi się przypalić).Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem,dodawać po łyżce wystudzoną masę.
Wystudzony biszkopt posmarować dżemem,następnie położyć ciasto makowe krem.
Całość polać polewą czekoladowa i posypać wiórkami kokosowymi .
polewa z forum cincin=======
POLEWA CZEKOLADOWA Z ŻELATYNĄ:
4 łyżki cukru
2 łyżki śmietany
3 łyżki kakao ( lub mniej - zależy jak kto lubi )
6 dkg masła
1 łyżeczka żelatyny
Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody.
Resztę składników zagotować.
Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać ją w tej wodzie do całkowitego
rozpuszczenia (można w mikrofalówce na średniej mocy - dosłownie
chwilkę) i dodać do reszty masy.
Wymieszać dobrze i wystudzić.
Polać ciasto.
Polewa jest lśniąca, lekko elastyczna, zastyga ładnie ale daje dużo
czasu na dokładne rozsmarowanie, nie tworzą się smugi, nie brudzi palców
przy jedzeniu z ręki i nie kruszy się przy krojeniu ciasta.