Składniki
- 2 cebule
- 3 papryki czerwone
- 3 małe papryczki chili
- 4 ząbki czosnku
- 1 i 1/2 kg pomidorów lima
- 6 łyżek octu z czerwonego wina
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 i 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1 łyżka cukru
- 2 płaskie łyżeczki soli
Przygotować warzywa. Cebule drobno
pokroić. Papryki oczyścić i pokroić w kosteczkę. Papryczki chili
oczyścić z pestek (w zależności od stopnia ostrości jaką chcemy uzyskać,
część pestek możemy zachować do sosu). Pomidorom naciąć delikatnie
skórkę na krzyż, sparzyć gorącą wodą, obrać ze skórki i usunąć twarde,
zielone części po szypułce. Pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy.
Dodać cebulę i dusić kilka minut. Wycisnąć czosnek i dodać pokrojone
papryczki chili. Chwilę smażyć. Odstawić.
W dużym garnku umieścić pokrojone
pomidory i papryki. Dodać usmażoną cebulę, ocet oraz cukier. Gotować bez
przykrycia przez około 1 godzinę, co jakiś czas mieszając. Sos powinien
się zredukować i być gęsty. Jeśli nadal jest za gęsty, gotować kolejne
15 minut. Pod koniec gotowania doprawić salsę oregano, słodką papryką,
kminem, solą i pieprzem.
Przygotować słoiki. Bardzo dokładnie
wyparzyć słoiki oraz przykrywki. Wysuszyć. Do słoików nakładać gorący
sos pozostawiając około 3 cm przestrzeni od pokrywki. Zakręcić i
odwrócić do góry dnem. Odczekać aż sos się wystudzi, a wieczka będą
wklęsłe.http://kuchniapepin.blogspot.com/2014/03/sos-salsa.html