piątek, 7 marca 2014
Kotlety mielone z indyka w sosie pomidorowym
SOS
Składniki
- 2 szklanki wody
- kostka rosołowa
- 3-4 łyżki koncentratu
- 2 łyżeczki mąki pszennej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1-2 łyżki masła
Do gotującej wody okolo 1-1,5 szklanki wrzucamy kostke rosolową Po około 2-3 minutach gotowania dodajemy 3 łyżki koncentratu pomidorowego.
do 1/2 szklanki zimnej wody dodajemy 2 łyżeczki mąki pszennej i łyżeczkę mąki ziemniaczanej
Gotujemy mieszając cały czas przez ok. 6-8min.
Pod koniec gotowania dodajemy 1-2 łyżki masła i mieszamy aż do rozpuszczenia.
--KOTLETY
- składniki:
700 g mielonego mięsa
2 jajka
1 cebula
1 czerstwa bułka
mleko (lub woda) do namoczenia bułki
sól i pieprz,estragon ,ziola Marioli
kasza kukurydziana .lub sezam do obtaczania
olej do smażenia
sposób przygotowania: Bułkę namaczamy w mleku lub w wodzie. Cebulę obieramy , drobno siekamy. Mięso wkladamy do miski ,dodajemy cebulę ,odciśnięta bułkę.Wbijamy jajka,dosypujemy przyprawy i dokladnie wyrabiamy masę .Zwilżamy dlonie i formujemy kotlety ,które obsmażamy na oleju. Rady: do masy mięsnej możesz dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki albo trochę suszonych ziół, np. tymianku lub rozmarynu. Możesz też zaostrzyć smak kotletów dodając łyżeczkę musztardy lub pół łyżeczki ostrej sproszkowanej papryki.Opieczone kotlety owijamy paskami ciasta- na spód pizzy-i wstawiamy do piekarnika na 10 minut.Gotowe podajemy z makaronem i sosem pomidorowym.SMACZNEGO!!!