piątek, 7 marca 2014

Kotlety mielone z indyka w sosie pomidorowym


      SOS
Składniki
- 2 szklanki wody
- kostka rosołowa
- 3-4  łyżki koncentratu
- 2 łyżeczki mąki pszennej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1-2 łyżki masła
   


Do gotującej wody okolo 1-1,5  szklanki  wrzucamy kostke rosolową  Po około 2-3 minutach gotowania dodajemy 3 łyżki koncentratu pomidorowego.
do 1/2 szklanki zimnej wody dodajemy 2 łyżeczki mąki pszennej i łyżeczkę mąki ziemniaczanej
Gotujemy mieszając cały czas przez ok. 6-8min.
Pod koniec gotowania dodajemy 1-2  łyżki  masła i mieszamy aż do rozpuszczenia.
                                                                                                                                                                                                                    --KOTLETY
- składniki:

    700 g mielonego mięsa
    2 jajka
    1 cebula
    1 czerstwa bułka
    mleko (lub woda) do namoczenia bułki
    sól i pieprz,estragon ,ziola Marioli
   kasza kukurydziana .lub sezam do obtaczania
    olej do smażenia
 sposób przygotowania: Bułkę namaczamy  w mleku lub w wodzie. Cebulę obieramy , drobno siekamy. Mięso wkladamy do miski ,dodajemy cebulę ,odciśnięta bułkę.Wbijamy jajka,dosypujemy przyprawy i dokladnie  wyrabiamy masę .Zwilżamy dlonie i formujemy kotlety ,które obsmażamy na oleju. Rady: do masy mięsnej możesz dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki albo trochę suszonych ziół, np. tymianku lub rozmarynu. Możesz też zaostrzyć smak kotletów dodając łyżeczkę musztardy lub pół łyżeczki ostrej sproszkowanej papryki.Opieczone kotlety owijamy paskami ciasta- na spód pizzy-i  wstawiamy do piekarnika na 10 minut.Gotowe podajemy z makaronem i sosem pomidorowym.SMACZNEGO!!!