czwartek, 13 marca 2014

szpinak z cebulką,szynka i czosnkiem

http://kuchniapepin.blogspot.com/2014/03/szpinak-z-cebulkaszynka-i-czosnkiem.html

SKŁADNIKI:

1 torebka szpinaku
2-3 cebule
2-4 ząbki czosnku,
olej do smażenia,
do smaku pieprz czarny mielony
Sól,estragon
parę plasterków szynki pokrojonej w paseczki   lub bez szynki                                                                   ser parmezan                                                                                     PRZYGOTOWANIE:

Na rozgrzaną patelnie z olejem wrzucamy obrany i pokrojony czosnek następnie dodajemy cebulę pokrojoną w pół talarki,a gdy sie zeszkli dodajemy szynke i dusimy chwilę.Odstawiamy do miseczki .Na tym samym tluszczu dusimy szpinak
Dusimy około 10min.
MARCHEWKA Z WODY małą                                                                            SKŁADNIKI...pół torebki mrożonej marchewki woda sól                          WYKONANIE...Zamrożona marchewke wrzucamy do wody i gotujemy do miękkośći .Pod koniec gotowania solimy wodę .
MAKARON BABUNI RĘDZIŃSKI GNIAZDA                                    SKŁADNIKI ...opakowanie makaronu ,woda ,sól..                                                           .                                                                                                   WYKONANIE ..makaron gotujemy w osolonej wodzie wedlug przepisu....Gotowy ugotowany makaron -gniazda ukladamy w naczyniu żaroodpornym ,na to szpinak,oraz szynke z cebulką ,na to ugotowane marcheweczki...Posypujemy serem starkowanym parmezanem
,zapiekamy 6-8minut w piekarniku.Smacznego

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...