środa, 12 lutego 2014
AJVAR
Sos ten ma wszechstronne zastosowanie: nadaje się jako dodatek na
kanapki, do pieczonych i grillowanych mięs i warzyw i czego jeszcze
dusza zapragnie ;)
----AJVAR ------
3kg czerwonej papryki,
1 duży bakłażan,
1 duża cebula,
3 ząbki czosnku,
2 dojrzałe pomidory,
2 łyżki oliwy,
2 łyżki octu balsamico,
sól i pieprz,
ewentualnie chili w proszku
Cebulę obrać, papryki i bakłażana umyć. Wszystko umieścić na blasze
wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach. Bakłażana i
paprykę wyjąć, gdy będą miękkie, a papryki, gdy skórka sczernieje.
Pomidory sparzyć wrzątkiem przekroić, usunąć pestki, a miąższ pokroić.
Upieczone papryki oczyścić ze skórki i gniazd nasiennych. Wszystkie
warzywa pokroić i włożyć do garnka. Dodać posiekany czosnek, pomidory,
oliwę i ocet balsamiczny. Całość dusić na niewielkim ogniu, aż woda
nieco odparuje (ok. 20 minut). Następnie krótko zmiksować (ale nie na
jednolite puree – powinny być wyczuwalne małe kawałki warzyw). Na koniec
doprawić solą i pieprzem. Jeśli ktoś chce otrzymać pikantny ajvar,
doprawić także chili w proszku.
Gotowy ajvar można trzymać w lodówce przez kilka dni albo zapasteryzować
w słoiczkach. Z FORUM CINCIN
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com