czwartek, 6 lutego 2014

Biały ser w ziołowej oliwie



Tak przygotowany ser można dodawać do sałatek lub podawać jako przekąskę.

Składniki
1 kostka twarogu - 250 g - ja wybrałam taki, który jest najbardziej zwarty, żeby móc go po prostu pokroić w kostkę;
2 suszone pomidory                                                                                                                                    1 łyżeczka soli morskiej
3-4 ząbki czosnku
2-3  łyżki posiekanej zielonej kolendry
2 łyżki suszonych pomidorów kawaleczki
ok.0,5- 1 szklanki oliwy z oliwek
(zależnie od wielkości słoika)

Ser kroimy w kostki - takie ładne równe, mniejsze lub większe, jak wolimy;. Układamy je warstwami w słoiku, przesypując solą, pieprzem, ziołami , czosnkiem,pomidorami. Tak układamy cały ser. Na zakończenie zalać oliwą z oliwek tak, by przykryła ser..Ważne, żeby cały ser i zioła były zakryte oliwą. Następnie zakręcamy słoik i chowamy go do lodówki na jakieś 5-7 dni, żeby twaróg przeszedł aromatem ziół.Właściwie, to za każdym razem możemy sobie zrobić inną wersję smakową, albo kilka od razu.
Smacznego!