środa, 26 lutego 2014

Kluski śląskie

przepis Magda Gessler

ziemniaki 1 kg
jajka 2
mąka ziemniaczana 6 łyżek
mąka pszenna 2 łyżki
sól
pieczarki 200 g
cebula       200g
szpinak500g                                                                                                                                      
Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. W tym czasie pokroić cebule pieczarki i podsmażyc na patelni. Ziemniaki obrać po ugotowaniu, a kiedy wystygną przepuścić przez maszynkę. Dodać jajka i obie mąki, posolić i szybko zagnieć ciasto. Utoczyć z ciasta kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Każdą spłaszczyć, pośrodku zrobić palcem dołek. Kluski wkładać do wrzącej osolonej wody i gotować na średnim ogniu aż wypłyną na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową, osączyć z wody. Podawać z cebulka i pieczarkami ,oraz szpinakiem.Spinak rozmrozić ,podsmażyć na tłuszczu ,posolic popieprzyc do smaku ,dodac rozbełtane jajko ,zamieszac i gotowe.Smacznego!!!