ziemniaki | 1 kg |
jajka | 2 |
mąka ziemniaczana | 6 łyżek |
mąka pszenna | 2 łyżki |
sól | |
pieczarki | 200 g |
cebula 200g |
Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. W tym czasie pokroić cebule pieczarki i podsmażyc na patelni. Ziemniaki obrać po ugotowaniu, a kiedy wystygną przepuścić przez maszynkę. Dodać jajka i obie mąki, posolić i szybko zagnieć ciasto. Utoczyć z ciasta kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Każdą spłaszczyć, pośrodku zrobić palcem dołek. Kluski wkładać do wrzącej osolonej wody i gotować na średnim ogniu aż wypłyną na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową, osączyć z wody. Podawać z cebulka i pieczarkami ,oraz szpinakiem.Spinak rozmrozić ,podsmażyć na tłuszczu ,posolic popieprzyc do smaku ,dodac rozbełtane jajko ,zamieszac i gotowe.Smacznego!!!