http://kuchniapepin.blogspot.com/2014/02/pieczona-piers-kaczki.html
Pomarańczowy kuskus:
• 1/2 szklanki kuskusu
• 2/3 szklanki soku z pomarańczy
• 1 łyżka octu ryżowego lub jabłkowego
• 1 łyżka oliwy
• szczypta płatków chili
• świeża kolendra
Sałatka z winogronami:
• 1/3 jabłka
• garść winogron
• garść roszponki
• winegret: 3 łyżki syropu z pędów sosny (lub 2 łyżki syropu klonowego) +
1/2 łyżki soku z cytryny + sól i pieprz + 1/2 łyżeczki nasion kopru
włoskiego
• 3 łyżki orzeszków pinii zrumienionych na suchej patelni
Przygotowanie:
Dzień wcześniej: piersi kaczki (pomijając skórę) natrzeć tartym
imbirem. Włożyć je do naczynia żaroodpornego (skórką do góry) i zalać
sokiem pomarańczowym (płynu ma być tyle aby całkowicie przykryć mięso,
powinna wystawać jedynie skórka). Przykryć i wstawić na kilkanaście
godzin do lodówki.
W dniu pieczenia: piekarnik nagrzać do 240°C. Piersi kaczki wyjąć z
garnka, natrzeć solą i pieprzem. Do soku w garnku włożyć anyż, chili i
cukier, zamieszać. Przykryty garnek z zamarynowanym mięsem wstawić na
dolny poziom piekarnika i piec 45 min. Następnie zdjąć pokrywkę,
zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec kolejne 45 min. UWAGA: na każdym
etapie pieczenia upewniać się, że płynu jest odpowiednia ilość (czyli
mięso jest całkowicie zanurzone, tylko skórka wystaje). W razie potrzeby
uzupełniać ilość płynu.
Sos: wszystkie składniki umieścić w rondelku i zagotować. Gotować przez około 5 minut, lub do czasu aż sos zgęstnieje.
Kuskus: do rondelka wsypać kuskus, wlać sok z pomarańczy, ocet,
oliwę, dodać płatki chili, sól i pieprz. Zagotować, następnie przykryć i
odstawić z ognia, trzymać pod przykryciem przez 10 minut. Otworzyć,
wymieszać widelcem, dodać świeżą kolendrę.
Sałatka z winogron: Do salaterki włożyć pokrojone jabłko oraz
przekrojone i wypestkowane winogrona, dodać listki roszponki i
wymieszać. W miseczce połączyć składniki winegretu, dodać zrumienione
orzeszki pinii i przełożyć wszystko do salaterki z sałatką