czosnek: 1,5 główki
ziemniaki: 6 szt.
masło : 3 łyżki
liść laurowy: 1 listek
żółty ser: 15 dag
sól himalajska: do smaku
pieprz biały : do smaku
bagietka: 1 szt.
pieprz biały : do smaku
cebula;1, jajka ;2 1 litr wywaru (może być z kostki),
Cebulę kroimy w grubszą kostkę, czosnek siekamy i smażymy w rondlu na maśle, aż do zeszklenia,wrzucamy ziemniaki, podsmażamy 5 minut.Całość przekładamy do garnka, zalewamy 1 l gorącej wody, dodajemy liść laurowy, sól, biały pieprz. wbijamy dwa jajka, sól i dokładnie mieszamy
Gotujemy ok. 30 minut, a następnie wyjmujemy liść laurowy i miksujemy zupę.
Podajemy gorącą, posypaną żółtym serem z dodatkiem grzanki (kromki bagietki natrzeć rozgniecionym ząbkiem czosnku i podsmażyć z obu stron na patelni, na łyżce masła).
Smacznego!