z netu
Składniki ciasta zakwaszonego
(metoda trzystopniowa, godziny prowadzenia
ciasta to: 8, 12 i 3 godziny):
55g zakwasu z mąki żytniej razowej
55g wody
55g mąki razowej
W pozostałych 2 etapach dodać takie same ilości mąki razowej i wody.
Ciasto prowadzić w jak najniższej temperaturze, jaką mamy w domu. (Ja w
pierwszych dwóch etapach zamiast mąki razowej użyłam żytniej typ 720
(omyłkowo), chleb wyszedł pyszny, więc piekąc po raz kolejny robiłam już
zawsze w taki sam sposób)
Składniki ciasta właściwego:
385g ciasta zakwaszonego
400g ciasta zaparzonego wrzątkiem, x)
460g mąki żytniej typ 720
270g mąki pszennej
400g wody
łyżkę melasy
sól (ja dodaję 1,5 łyżki)
x) 100g mąki żytniej zalać 300g wrzącej wody i energicznie wymieszać,
ręcznie albo mikserem, pozostawić do wystygnięcia. (Ja przygotowuję je
podczas ostatniego dokarmienia ciasta zakwaszonego, wówczas do rana
spokojnie wystygnie).
Wodę, sól i melasę wymieszać. Ciasto zaparzone dodać do ciasta
zakwaszonego.
Do tej mieszanki ciast dodać stopniowo mąki i mieszankę
wody, soli i melasy.
Wyrobić mikserem albo łyżką drewnianą do dobrego
połączenia wszystkich składników. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej
smalcem i wysypanej sezamem lub otrębami. Wyrównać wierzch i pozostawić
do wyrośnięcia w dużej foliowej torbie.
Piekarnik nagrzać do 230 stopni C. Piec przez 8 minut, a następnie
zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C, a na koniec pieczenia 180 stopni
C. Czas pieczenia około godziny. Chleb popukany od dołu musi wydawać
głuchy odgłos. Wystudzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com