piątek, 28 lutego 2014
SCHABOWE Z CUKINIA I PIECZARKAMI
Składniki
4 kotlety schabowe (ok60 dag)
2 łyżki mąki
1/2 szklanki kaszki kukurydzianej
jajko
oliwa do smażenia
pieprz, sól
Sposób przygotowania
Kotlety rozbić tłuczkiem, posolić, oprószyć pieprzem i odstawić na 10 minut. Następnie obtaczać w mące, roztrzepanym jajku kaszy kukurydzianej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Podawać z ziemniakami ====CUKINIA skladniki
1-2 cukinie
jajko
przyprawa typu jarzynka lub sól
mąka
olej do smażenia
Cukinię myjemy i kroimy na plastry. Posypujemy lekko przyprawą lub solą i odstawiamy na ok 15 min. Powstały sok odlewamy.
Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto.
===PIECZARKI
Składniki
0,5 dkg pieczarek
1 łyżka masła
sól, pieprz
Pieczarki umyć i dokładnie osuszyć. Większe przekroić na ćwiartki, ale lepiej użyć małych grzybków, które zostawia się w całości.
W garnku rozgrzać masło, wrzucić pieczarki, posolić, popieprzyć. Smażyć bez przykrycia, aż grzyby przybiorą złotawy kolor, a nadmiar płynu odparuje.
Urok tej potrawy polega na jej prostocie, smakowitym zapachu oraz niezwykle ujmującym smaku. Bardzo lubiany dodatek do dań obiadowych.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com