piątek, 28 lutego 2014

SCHABOWE Z CUKINIA I PIECZARKAMI


Składniki

    4 kotlety schabowe (ok60 dag)
    2 łyżki mąki
    1/2 szklanki kaszki kukurydzianej
    jajko
    oliwa do smażenia
    pieprz, sól

Sposób przygotowania

    Kotlety rozbić tłuczkiem, posolić, oprószyć pieprzem i odstawić na 10 minut. Następnie obtaczać w mące, roztrzepanym jajku kaszy kukurydzianej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Podawać z ziem­niakami                                             ====CUKINIA                     skladniki
1-2 cukinie
jajko
przyprawa typu jarzynka lub sól
mąka
olej do smażenia
Cukinię myjemy i kroimy na plastry. Posypujemy lekko przyprawą lub solą i odstawiamy na ok 15 min. Powstały sok odlewamy.
 Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto.
===PIECZARKI
Składniki

  0,5 dkg pieczarek
    1 łyżka masła
    sól, pieprz



    Pieczarki umyć i dokładnie osuszyć. Większe przekroić na ćwiartki, ale lepiej użyć małych grzybków, które zostawia się w całości.

    W garnku rozgrzać masło, wrzucić pieczarki, posolić, popieprzyć. Smażyć bez przykrycia, aż grzyby przybiorą złotawy  kolor, a nadmiar płynu odparuje.
    Urok tej potrawy polega na jej prostocie, smakowitym zapachu oraz niezwykle ujmującym smaku. Bardzo lubiany dodatek do dań obiadowych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com