środa, 12 lutego 2014
kubba
Pomysl na to danie dostalam od Imienniczki ...Dziękuje Jadziu R.To
prosty, choć dość czasochłonny przepis
Ale warto trochę się pomęczyć - po pierwsze kubbę można zjeść także
następnego dnia, a po drugie to oryginalne i pyszne danie.
Oto przepis
składniki:
0,5 kg ryżu
0,3 -0,5 kg mielonego miesa wołowego lub innego
2 cebule pokrojone w kostkę i podsmażone
2-3 ząbki czosnku
natka pietruszki
Przyprawy:sol,pieprz, kurkum ,,gerfa-cynamon ,rodzynki
Sposób przyrządzenia:
- ugotować ryz na sypko z kardamonem ,lub szafranem aby mial ładny kolor
- ugnieść ryż,--Arabowie ugniataja denkiem butelki--zeby sie kleil. ryż
(musi być kleisty) na ciasto, dodać sól, pieprz
- podsmażyć na patelni grubo mielone mięso wołowe z dodatkiem posiekanej
cebuli i czosnku,dodac drobno pokrojona natke 2-3 łyżki rodzynek
,szczypte cynamonu,
- wystudzić nieco ryżową papkę, ulepić nieduże placki jak pyzy i zrobic
wgłębienie i nałozyc farsz do środka ,a kciukiem zalepic dziurke i
uformowac kubbe na kształt pyzy..
- usmażyć z obu stron na gorącej oliwie przez 2-3 minuty na złoty kolor.
Pychota! Bardzo sycące, więc można do nich podać tylko sałatkę.lub sos
jogurtowy z czosnkiem...
Smacznego! :)