wtorek, 11 lutego 2014
Kotlety z kalafiora
,przepis z blogu Mama i pomocnicy
SKŁADNIKI :
1 kg ugotowanego i odsączonego kalafiora
350 g ugotowanych i odlanych ziemniaków
200 g kiełbasy cienkiej
2 cebule
1 łyżka smalcu
2 jajka
natka pietruszki (wg uznania, u mnie około 1/2 pęczka)
1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
5 łyżek bułki tartej + do obtaczania kotletów---u mnie kasza
kukurydziane ,lub otręby ,bo nie używam bułki tartej
1 łyżeczka maggi
olej do smażenia WYKONANIE
Zimne ziemniaki i kalafiora gnieciemy widelcem lub za pomocą praski do
ziemniaków.
Cebulkę obieramy i kroimy w drobną kostkę.Kiełbasę również kroimy w
drobną kostkę.
Na patelni rozpuszczamy smalec i wrzucamy cebulkę. Podsmażamy na złoty
kolor, następnie dodajemy kiełbasę i podsmażamy na małym ogniu, aby się
nic nie przypaliło przez 5 minut.
Podsmażoną cebulę z kiełbasą przekładamy do miski z kalafiorem i
ziemniakami. Dodajemy sól, pieprz i maggi. Delikatnie mieszamy za pomocą
łyżki lub ręki i czekamy, aż przestygnie.
W tym czasie drobno siekamy natkę pietruszki. Wrzucamy ją do miski z
kalafiorem i resztą składników, wbijamy jajka i dodajemy bułkę tartą.
Wszystko dokładnie łączymy i ewentualnie doprawiamy jeszcze wg własnego
smaku.
Konsystencja nie będzie bardzo zbita, ale też nie lejąca. Jeśli mamy
wrażenie, że jest za rzadkie możemy dodać jeszcze łyżkę bułki
tartej---otreb lub kaszki
Z powstałej masy formujemy kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej-lub
otrębach. Ponieważ w czasie lepienia masa klei się do rąk, to ja zwilżam
dłonie bieżącą wodą i wtedy jest łatwiej.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety po około 3-5 minut z
każdej strony na złoty kolor.
Kotlety są bardzo smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno. Podsmażone
na drugi dzień są bardziej chrupiące.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com