wtorek, 11 lutego 2014

Kotlety z kalafiora

,przepis z blogu Mama i pomocnicy SKŁADNIKI : 1 kg ugotowanego i odsączonego kalafiora                   350 g ugotowanych i odlanych ziemniaków                                                                                         200 g kiełbasy cienkiej                                                                                                                                   2 cebule                                                                                                                                               1 łyżka smalcu            2 jajka           natka pietruszki (wg uznania, u mnie około 1/2 pęczka)                              1 płaska łyżeczka soli                            1/2 łyżeczki pieprzu mielonego           5 łyżek bułki tartej + do obtaczania kotletów---u mnie kasza kukurydziane ,lub otręby ,bo nie używam bułki tartej 1 łyżeczka maggi olej do smażenia                                                           WYKONANIE Zimne ziemniaki i kalafiora gnieciemy widelcem lub za pomocą praski do ziemniaków. Cebulkę obieramy i kroimy w drobną kostkę.Kiełbasę również kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozpuszczamy smalec i wrzucamy cebulkę. Podsmażamy na złoty kolor, następnie dodajemy kiełbasę i podsmażamy na małym ogniu, aby się nic nie przypaliło przez 5 minut. Podsmażoną cebulę z kiełbasą przekładamy do miski z kalafiorem i ziemniakami. Dodajemy sól, pieprz i maggi. Delikatnie mieszamy za pomocą łyżki lub ręki i czekamy, aż przestygnie. W tym czasie drobno siekamy natkę pietruszki. Wrzucamy ją do miski z kalafiorem i resztą składników, wbijamy jajka i dodajemy bułkę tartą. Wszystko dokładnie łączymy i ewentualnie doprawiamy jeszcze wg własnego smaku. Konsystencja nie będzie bardzo zbita, ale też nie lejąca. Jeśli mamy wrażenie, że jest za rzadkie możemy dodać jeszcze łyżkę bułki tartej---otreb lub kaszki Z powstałej masy formujemy kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej-lub otrębach. Ponieważ w czasie lepienia masa klei się do rąk, to ja zwilżam dłonie bieżącą wodą i wtedy jest łatwiej. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety po około 3-5 minut z każdej strony na złoty kolor. Kotlety są bardzo smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno. Podsmażone na drugi dzień są bardziej chrupiące.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...