niedziela, 9 lutego 2014

Jabłecznik z pianką


PRZYGOTOWANIE JABŁEK                                                                                                               30 g masła
7 dużych, twardych jabłek
sok z 1 cytryny
1 laska wanilii (lub 1 opakowanie cukru waniliowego)
2 łyżki rodzynek
Jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozpuść masło. Dodaj jabłka, sok z cytryny i ziarenka wyskrobane z laski wanilii. Raz po raz mieszając, smaż jabłka przez ok 10 minut. Część się rozpadnie, część zachowa kształt. Dodaj rodzynki i przemieszaj z nimi jabłka. Odłóż je na bok do ostygnięcia       

PRZYGOTOWANIE CIASTA
350 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
170 g masła
100 g cukru
4 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany
4 białka + szklanka cukru (na pianę)
2 łyżki płatków migdałowych
Mąkę zmieszaj z cukrem (100g) i proszkiem do pieczenia. Dodaj masło pokrojone w kostkę i drobno posiekaj je z mąką. Dodaj żółtka i śmietanę, szybko zagnieć ciasto i uformuj je w kulę. Odbierz jedną trzecią, owiń ją w folię i schowaj na chwilę do zamrażarki. Pozostałym ciastem wyłóż równomiernie blaszkę (20x30cm).
Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj szklankę cukru. Miksuj do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści, a piana stanie się lśniąca.
Uprażone jabłka rozłóż równomiernie na cieście. Na jabłkach rozsmaruj ubitą pianę. Na pianę zetrzyj schłodzone ciasto. Całość posyp płatkami migdałowymi. Piecz przez ok 45 – 50 minut w piekarniku nagrzanym do 165 stopni. Po upieczeniu dobrze wystudź.
Smacznego!