PRZYGOTOWANIE JABŁEK 30 g masła
7 dużych, twardych jabłek
sok z 1 cytryny
1 laska wanilii (lub 1 opakowanie cukru waniliowego)
2 łyżki rodzynek
Jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę.
Na patelni rozpuść masło. Dodaj jabłka, sok z cytryny i ziarenka
wyskrobane z laski wanilii. Raz po raz mieszając, smaż jabłka przez ok
10 minut. Część się rozpadnie, część zachowa kształt. Dodaj rodzynki
i przemieszaj z nimi jabłka. Odłóż je na bok do ostygnięcia
350 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
170 g masła
100 g cukru
4 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany
4 białka + szklanka cukru (na pianę)
2 łyżki płatków migdałowych
Mąkę zmieszaj z cukrem (100g) i proszkiem
do pieczenia. Dodaj masło pokrojone w kostkę i drobno posiekaj je
z mąką. Dodaj żółtka i śmietanę, szybko zagnieć ciasto i uformuj je
w kulę. Odbierz jedną trzecią, owiń ją w folię i schowaj na chwilę
do zamrażarki. Pozostałym ciastem wyłóż równomiernie blaszkę (20x30cm).
Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania
dodaj szklankę cukru. Miksuj do momentu, aż cukier całkowicie się
rozpuści, a piana stanie się lśniąca.
Uprażone jabłka rozłóż równomiernie
na cieście. Na jabłkach rozsmaruj ubitą pianę. Na pianę zetrzyj
schłodzone ciasto. Całość posyp płatkami migdałowymi. Piecz przez ok 45 –
50 minut w piekarniku nagrzanym do 165 stopni. Po upieczeniu dobrze
wystudź.
Smacznego!