3/4 szklanki kaszy gryczanej
3/4 szklanki pęczaku
1 szklanka kuskusu
1szklanka płatków owsianych
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
1 łyżka miodu
7 kopiastych łyżek łusek babki płesznika (psyllium)
2 szklanki wody pare śliwek i garść orzechów
Wszystkie kasze gotujemy na sypko zgodnie z instrukcją producenta.
Ugotowane kasze wsypujemy do dużej miski, orzechy i śliwki też ,oraz płatki owsiane oraz psyllium. Wlewamy oliwę, dodajemy sól. Miód mieszamy z wodą i wlewamy do miski. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do keskówki .Kasze dokładnie ugniatamy ,aż masa wypełni blaszkę.. Tak przygotowany chleb odstawiamy na kilka godzin (a przynajmniej dwie), aby błonnik mógł zaabsorbować wodę. Chleb pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach, następnie wyjmujemy z formy, obracamy na drugą stronę i dopiekamy przez 20 minut.
Zanim pokroisz, dobrze wystudź.Nie pozostaje nic innego jak życzyć smacznego i na zdrowie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com