czwartek, 13 lutego 2014

„Chleb” 3 kasz i płatów owsianych . Bez mąki.

3/4  szklanki kaszy gryczanej
3/4  szklanki pęczaku
1 szklanka kuskusu
1szklanka płatków owsianych
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
1 łyżka miodu
7 kopiastych łyżek łusek babki płesznika (psyllium)
                                                2 szklanki wody                                                                                          pare śliwek i garść orzechów
Wszystkie kasze gotujemy na sypko zgodnie z instrukcją producenta.
Ugotowane kasze wsypujemy  do dużej miski, orzechy i śliwki też ,oraz  płatki owsiane oraz psyllium. Wlewamy oliwę, dodajemy sól. Miód mieszamy  z wodą i wlewamy  do miski. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do keskówki .Kasze dokładnie ugniatamy ,aż masa wypełni blaszkę.. Tak przygotowany chleb odstawiamy  na kilka godzin (a przynajmniej dwie), aby błonnik mógł zaabsorbować wodę. Chleb pieczemy  przez 40 minut w 180 stopniach, następnie  wyjmujemy  z formy, obracamy  na drugą stronę i dopiekamy  przez 20 minut.
Zanim  pokroisz, dobrze wystudź.Nie pozostaje nic  innego jak życzyć smacznego i na zdrowie! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...