poniedziałek, 3 lutego 2014

SCHAB z garnka rzymskiego

http://kuchniapepin.blogspot.com/2014/02/schab-z-garnka-rzymskiego.html




SKŁADNIKI:

--- 1 ,5 kg schabu
---  2 płaskie łyżeczki soli himalajskiej i pół łyżeczki soli morskiej
--- 1,5 łyżeczki miodu
--- 1 płaska łyżeczka pieprzu prawdziwego
--- 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej kolendry
--- 1/2 łyżeczki kminku
--- 2 ząbki czosnku-dałam suszony 2 łyżeczki
--- 1 łyżka majeranku
--- 2 liście laurowe
--- 2 łyżeczki lawendy                                                                                                                                    ---1-2 jabłka

Nie chciałam w sloiku i zrobiłam w garnku rzymskim...pycha.
Kminek i liście laurowe tłuczemy w moździerzu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe przyprawy. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Umyte i osuszone mięso nacieramy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej ok. 3- 4 godzin-u mnie calą noc. Mięso sznurujemy jak baleron. wkładamy mięso do słoika, można trochę upchać.Słoik wstawiamy do wysokiego garnka i wlewamy zimną wodę do wysokości ¾ słoika.Gotujemy na wolnym ogniu 3 godziny od momentu zagotowania się wody pod przykryciem. W razie potrzeby wodę uzupełnić wrzątkiem. Po tym czasie wyłączamy i pozostawiamy słoik w garnku do całkowitego wystygnięcia.Ostudzony słoik wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
..inspiracja był ten przepis http://mojkulinarnypamietnik.blogspot.com/2013/12/mieso-ze-sloika.html........................................                                                                                                ...Zamiast do słoika moje mięso wylądowało w garnku rzymskim  -moczonym  minimum 30 minut w zimnej wodzie.,,---na wierzch  układamy plasterki jabłka ,zamykamy garnek i pieczemy tyle ile waży mięso tzn,1,5 godziny.Po tym czasie mięso jest gotowe do spożycia ,soczyste ,mięciutkie i smakowite..Mięso nadaje się na kanapki ,na zimno....surówka -fasolka szparagowa ze słoika ,z ogródka....ziemniaki
  .Smacznego