wtorek, 11 lutego 2014

jablecznik bez jajek

 W tym cieście, zanurzone są jabłka. Słodkie, mięciutkie, dosłownie rozpływające się w ustach.  Taki prosty i szybki w przygotowaniu. Tak wdzięcznie wygląda                                                                             Składniki: przepis od koleżanki Eli ,której dziękuje ...                                                                                3 szklanki mąki pszennej                                                                                                                           200 g miękkiego masła                                                                                                                              3/4 szklanki cukru pudru                                         200 g serka homogenizowanego, waniliowe danio                                                                2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia                                                                                                                 2 łyżeczki cukru waniliowego                                                                                                                               szczypta soli                                                                              6 jabłek (szara reneta,lub kortland)                                                                                                                                                                                                                                                                 WYKONANIE          Nagrzać piekarnik i przygotować jabłka Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu). Jabłka obrać, przekroić na pół i wydrążyć środek . Mąkę przesiać do miski i wymieszać z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodać serek, przemieszać całość widelcem, a na koniec dołożyć pokrojone w kostkę, miękkie masło. Całość dobrze wyrobić - ciasto bardzo łatwo się zagniata.-u mnie wszystko w mikserze wymieszane. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu). Jabłka obrać, przekroić na pół i wydrążyć środek (np. łyżeczką).. Ciasto podzielić na dwie części. I teraz mój sposób na wykładanie ciasta: papier do pieczenia wcisnąć w blaszkę, by odznaczyły się krawędzie. Następnie papier przełożyć na stolnicę, wyłożyć na niego jedną część ciasta i rozwałkować w granicach zarysowanych krawędzi blaszki. Razem z ciastem, wyłożyć dno formy. Poukładać jabłka do góry zaokrągloną częścią, a na nie wyłożyć drugą część ciasta - postępując dokładnie tak samo jak z pierwszym kawałkiem: rozwałkować na papierze, rozłożyć na jabłkach papierem do góry i oderwać papier. Piec 45-50 minut. U mnie po ok. 35 minutach było już ładnie zarumienione z wierzchu Lukier: 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka kwaśnej śmietany 2 łyżki soku z cytryny i. .SMACZNEGO!!!