wtorek, 11 lutego 2014
jablecznik bez jajek
W tym cieście, zanurzone są jabłka. Słodkie, mięciutkie, dosłownie
rozpływające się w ustach. Taki prosty i szybki w przygotowaniu. Tak
wdzięcznie wygląda
Składniki:
przepis od koleżanki Eli ,której dziękuje ...
3 szklanki mąki pszennej
200 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru pudru
200 g serka homogenizowanego, waniliowe danio
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
6 jabłek (szara reneta,lub kortland) WYKONANIE
Nagrzać piekarnik i przygotować jabłka
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu).
Jabłka obrać, przekroić na pół i wydrążyć środek .
Mąkę przesiać do miski i wymieszać z cukrem pudrem, cukrem waniliowym,
proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodać serek, przemieszać całość
widelcem, a na koniec dołożyć pokrojone w kostkę, miękkie masło. Całość
dobrze wyrobić - ciasto bardzo łatwo się zagniata.-u mnie wszystko w
mikserze wymieszane.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu).
Jabłka obrać, przekroić na pół i wydrążyć środek (np. łyżeczką)..
Ciasto podzielić na dwie części. I teraz mój sposób na wykładanie
ciasta: papier do pieczenia wcisnąć w blaszkę, by odznaczyły się
krawędzie. Następnie papier przełożyć na stolnicę, wyłożyć na niego
jedną część ciasta i rozwałkować w granicach zarysowanych krawędzi
blaszki. Razem z ciastem, wyłożyć dno formy. Poukładać jabłka do góry
zaokrągloną częścią, a na nie wyłożyć drugą część ciasta - postępując
dokładnie tak samo jak z pierwszym kawałkiem: rozwałkować na papierze,
rozłożyć na jabłkach papierem do góry i oderwać papier.
Piec 45-50 minut. U mnie po ok. 35 minutach było już ładnie zarumienione
z wierzchu
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka kwaśnej śmietany
2 łyżki soku z cytryny i. .SMACZNEGO!!!