piątek, 21 lutego 2014

Babka gotowana



                                                                                                                                                                                 Składniki:

    25 dkg masła,lub margaryny w temperaturze pokojowej
    6 jajek
    30 dkg mąki kartoflanki
    20 dkg maki pszennej
    25 dkg cukru
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    ulubiony olejek zapachowy - wanilia, migdał, cytryna
    tłuszcz do wysmarowania formy

Wymiary formy:
średnica dna: 13 cm,

średnica góry: 17 cm,

wysokość: ok 17 cm,

wysokość kominka: 13,5 cm
Wykonanie:
Składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na pianę. Cukier ucieramy-na puszystą masę - z masłem , dodajemy po jednym żółtku  Następnie dodaję po trochu mąkę i proszek do pieczenia i cały olejek. Gdy mamy już gładkie ciasto ostrożnie dodaję pianę z białek i kieliszek wódki. Całość mieszam łyżką - najlepiej drewnianą. Foremkę do gotowania babki smaruję dokładnie  tłuszczem. Wlewam ciasto i szczelnie zamykamy formę. Zanurzamy formę w wodzie i zamykam garnek przykrywką. Gotuję babkę 1 godzinę pod przykryciem  i 10 minut bez pokrywki garnka....
Oblewam czekoladą lub tym czym lubimy...albo  z 2-3 bialek robimy tak....
białko ubić na sztywno z odrobiną soli. pod koniec dodać po łyżce 150 g cukru, ciągle ubijając. cukier ma się rozpuścić, a masa powinna być błyszcząca.
ciasto posmarować masą bezową. podpalić delikatnie palnikiem kuchennym (gazowym) do karmelizowania.nie mam jeszcze palinika ,wiec wstawilam do piekarnika na 10 minut na 180 stopni C...

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...