piątek, 21 lutego 2014
Babka gotowana
Składniki:
25 dkg masła,lub margaryny w temperaturze pokojowej
6 jajek
30 dkg mąki kartoflanki
20 dkg maki pszennej
25 dkg cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
ulubiony olejek zapachowy - wanilia, migdał, cytryna
tłuszcz do wysmarowania formy
Wymiary formy:
średnica dna: 13 cm,
średnica góry: 17 cm,
wysokość: ok 17 cm,
wysokość kominka: 13,5 cm
Wykonanie:
Składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na pianę. Cukier ucieramy-na puszystą masę - z masłem , dodajemy po jednym żółtku Następnie dodaję po trochu mąkę i proszek do pieczenia i cały olejek. Gdy mamy już gładkie ciasto ostrożnie dodaję pianę z białek i kieliszek wódki. Całość mieszam łyżką - najlepiej drewnianą. Foremkę do gotowania babki smaruję dokładnie tłuszczem. Wlewam ciasto i szczelnie zamykamy formę. Zanurzamy formę w wodzie i zamykam garnek przykrywką. Gotuję babkę 1 godzinę pod przykryciem i 10 minut bez pokrywki garnka....
Oblewam czekoladą lub tym czym lubimy...albo z 2-3 bialek robimy tak....
białko ubić na sztywno z odrobiną soli. pod koniec dodać po łyżce 150 g cukru, ciągle ubijając. cukier ma się rozpuścić, a masa powinna być błyszcząca.
ciasto posmarować masą bezową. podpalić delikatnie palnikiem kuchennym (gazowym) do karmelizowania.nie mam jeszcze palinika ,wiec wstawilam do piekarnika na 10 minut na 180 stopni C...