wtorek, 4 lutego 2014

RYBA ZAPIEKANA ZE SZPINAKIEM I PIECZARKAMI


http://kuchniapepin.blogspot.com/2014/02/ryba-zapiekana-ze-szpinakiem-i.html


lekko podsmażona i zapiekana w nagrzanym piekarniku ,do złocistego koloru -jakieś 20-30minut.
Przygotowanie:

Filety z dorsza ok.500g solimy, pieprzymy, skrapiamy sokiem z cytryny.
Robimy tradycyjne ciasto naleśnikowe, tylko ma być gęste jak śmietana.
Ciasto z 2 jajek, plus oczywiście mąka, mleko, szczypta soli.
Podsmażonego dorsza układamy w naczyniu , obok siebie. . Skrapiamy oliwą z oliwek i wstawiamy do piekarnika na 20--30minut, temp. 180 stopni.
                Opakowanie szpinaku  podgrzewać mieszając aż się rozmrozi. Dodać Maggi, śmietanę, a gdy zacznie wrzeć parmezan i zgnieciony czosnek. Gdy połowa płynu odparuje doprawić solą, pieprzem i gałką.
Na maśle na patelni zeszklić cebulę.

                                                   PIECZARKI PIECZONE
Przepis z tego bloga.http://www.fullforkahead.com/2012/09/19/roasted-mushrooms/


Składniki :

450 g pieczarek
2 łyżki kaparów posiekanych i opłukanych
3 duże ząbki czosnku
2 łyżki oleju roślinnego
3 łyżki masła pokrojonego na kawałki
2 łyżeczki świeżego soku z cytryny ( zapomniałam dodać )
1/4 szklanki posiekanej świeżej natki pietruszki
1/8 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu

Większe pieczarki tniemy na ćwiartki-metodą na czosnek, mniejsze na pół. Skrapiamy sokiem z cytryny.Kapary i czosnek drobno siekamy. W  naczyniu do zapiekania mieszamy wszystkie składniki wyżej wymienione
Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230°C. Pieczemy 15-20 minut aż pieczarki nabiorą rumianego - złotego koloru,
Po wyjęciu z piekarnika posypujemy natką pietruszki.
Ryba szpinak pieczarki...SMACZNEGO