Składniki:
60 dag pieczarek
1-2 cebule
1 kostka drobiowa (można pominąć)
2-3 łyżki masła ,lub oliwa
pieprz, sól
2 szklanki wody
2 łyżki mąki
6 łyżek śmietany 18 %
pół szklanki zimnej wody
Sposób przygotowania:
Pieczarki obieramy, kroimy na talarki,skrapiamy sokiem ,lub cytryną
Pieczarki podsmażyć na masełku w
rondelku aż odparuje z nich woda. Dodajemy posiekaną cebulkę i chwilę
razem dusimy. Podlewamy wodą, wrzucamy kostkę rosołową i gotujemy.
Gdy pieczarki zmiękną przygotowujemy
sos do zagęszczenia. W osobnej misce mieszamy śmietanę, mąkę i pół
szklanki zimnej wody. Całość przelewamy do pieczarek i mieszamy by nie
porobiły się grudki. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Całość
doprowadzić do wrzenia. Podajemy jako dodatek do ziemniaków, kasz,
makaronów i mięs.