piątek, 28 lutego 2014

SOS PIECZARKOWY



Składniki:

60 dag pieczarek
1-2 cebule
1 kostka drobiowa (można pominąć)
2-3 łyżki masła ,lub oliwa
pieprz, sól
2 szklanki wody

2 łyżki mąki
6 łyżek śmietany 18 %
pół szklanki zimnej wody


Sposób przygotowania:

Pieczarki obieramy, kroimy na talarki,skrapiamy sokiem ,lub cytryną
  Pieczarki podsmażyć na masełku w rondelku aż odparuje z nich woda. Dodajemy posiekaną cebulkę i chwilę razem dusimy. Podlewamy wodą, wrzucamy kostkę rosołową i gotujemy.
  Gdy pieczarki zmiękną przygotowujemy sos do zagęszczenia. W osobnej misce mieszamy śmietanę, mąkę i pół szklanki zimnej wody. Całość przelewamy do pieczarek i mieszamy by nie porobiły się grudki. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Całość doprowadzić do wrzenia. Podajemy jako dodatek do ziemniaków, kasz, makaronów i mięs.

Smacznego :)

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...