czwartek, 20 lutego 2014

Racuchy drożdżowe z jabłkami



Składniki

1 kg. mąki pszennej
100 g. świeżych drożdży
szczypta soli
6 łyżek drobnego cukru
2 jajka
3 szklanki mleka nie za zimne -
6-8 jabłek


Etapy przygotowania


Mąkę przesiać do dużego naczynia---ciasto będzie rosnąć, dodać sól i wymieszać. Pośrodku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże i zasypać je cukrem. Następnie zalać ja połową szklanki mleka i odstawić na 15 min. Potem dodać jajko oraz resztę mleka i wymieszać. Odstawić na 1 -2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do wyrośniętego ciasta dodać jabłka pokrojone w kostkę -u mnie plastry ze sloika. Odstawić na 15-20 min.

Ciasto nabierać łyżką i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

dodajmy troszkę masła do rozgrzanego oleju ,a racuchy będą miały lepszy smak

Usmażone racuchy posypać cukrem pudrem..SMACZNEGO!!!

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...