czwartek, 20 lutego 2014

Racuchy drożdżowe z jabłkami



Składniki

1 kg. mąki pszennej
100 g. świeżych drożdży
szczypta soli
6 łyżek drobnego cukru
2 jajka
3 szklanki mleka nie za zimne -
6-8 jabłek


Etapy przygotowania


Mąkę przesiać do dużego naczynia---ciasto będzie rosnąć, dodać sól i wymieszać. Pośrodku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże i zasypać je cukrem. Następnie zalać ja połową szklanki mleka i odstawić na 15 min. Potem dodać jajko oraz resztę mleka i wymieszać. Odstawić na 1 -2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do wyrośniętego ciasta dodać jabłka pokrojone w kostkę -u mnie plastry ze sloika. Odstawić na 15-20 min.

Ciasto nabierać łyżką i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

dodajmy troszkę masła do rozgrzanego oleju ,a racuchy będą miały lepszy smak

Usmażone racuchy posypać cukrem pudrem..SMACZNEGO!!!