Google+ Followers

CIASTECZKA "ZIARENKA KAWY"

CIASTECZKA "ZIARENKA KAWY"cytuje za autorką   tutaj


Składniki na około 30 sztuk:


  • 125 gramów masła w temperaturze pokojowej
  • około 215 gramów szklanki mąki pszennej
  • około 50 gramów skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej (preferuję skrobię)
  • 130 gramów cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 czubata łyżeczka kakao
  • 2 czubate łyżeczki kawy mielonej (tej nierozpuszczalnej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy lub 2 łyżeczki esencji waniliowej


Wykonanie:

  Przesiej przez sitko wszystkie suche składniki.Dodaj żółtka i masło.
  Zagnieć ciasto. Pamiętaj nie wyrabiaj zbyt długo, tylko do połączenia składników. Być może będziesz musieć dosypać odrobinę mąki.Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż na pół godziny do lodówki.Odrywaj ciasto po kawałeczku (jedna łyżeczka). W ręku nadaj ciastu owalny kształt i zrób patyczkiem do szaszłyków wgłębienie (dość głębokie) na środku walca.Ciasteczka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach ok. 3 cm.Piecz w piekarniku nagrzanym w temperaturze ok. 170 stopni C przez ok. 20 minut.

Smacznego :)