CIASTECZKA "ZIARENKA KAWY"cytuje za autorką tutaj
Składniki na około 30 sztuk:
- 125 gramów masła w temperaturze pokojowej
- około 215 gramów szklanki mąki pszennej
- około 50 gramów skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej (preferuję skrobię)
- 130 gramów cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 czubata łyżeczka kakao
- 2 czubate łyżeczki kawy mielonej (tej nierozpuszczalnej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy lub 2 łyżeczki esencji waniliowej
Przesiej przez sitko wszystkie suche składniki.Dodaj żółtka i masło.
Zagnieć ciasto. Pamiętaj nie wyrabiaj zbyt długo, tylko do połączenia składników. Być może będziesz musieć dosypać odrobinę mąki.Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż na pół godziny do lodówki.Odrywaj ciasto po kawałeczku (jedna łyżeczka). W ręku nadaj ciastu owalny kształt i zrób patyczkiem do szaszłyków wgłębienie (dość głębokie) na środku walca.Ciasteczka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach ok. 3 cm.Piecz w piekarniku nagrzanym w temperaturze ok. 170 stopni C przez ok. 20 minut.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com