Ciasto:
600 g mąki pszennej
60 g masła
400 ml gorącej wody
szczypta soli
Farsz:
porcja kaczki , z rosołu
2 skrzydla indycze
1 marchewka, z rosołu
1/2 średniej pietruszki, z rosołu
1 średnia cebula
2 łyżki masła
sól, pieprz,
garść posiekanej natki pietruszki
Wykonanie
Mięo i warzywa z rosołu . Mięso obrać z kości i skór, warzywa pokroić na mniejsze kawałki i wszystko zmiksowac na jednolita masę Cebulę obierać i drobno posiekać, a następnie zeszklić ją na rozgrzanym maśle. Dodać do mięsa i wymieszać. Do tak przygotowane masy dodać , porządną szczyptę pieprzu, soli do smaku, a także posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszać.
Ciasto...Do dużej miski wsypać mąkę i sól. Masło dodać do gorącej wody i mieszać, aż się roztopi, a następnie wlać powstałą emulsję do mąki. Teraz musimy mieszać masę dużą łyżką, jednak w miarę jak składniki zaczną się łączyć, zacząć wyrabiać ciasto rękoma na blacie . Jeśli ciasto jest za rzadkie, podczas wyrabiania podsypywać je delikatnie mąką. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, zwilżyć dłonie wodą w czasie wyrabiania. Ugniatać ciasto przez kilka minut, aż będzie jednolite, miękkie i elastyczne. Kawałek ciasta i rozwałkować na cieniutki placek – resztę ciasta trzymać przykryte bawełnianą ściereczką – a potem wykrawać wzorki pierożków. Na środek każdego z nich nałóżyć niewielką ilość farszu i zalepić dokładnie brzegi pieroga .Gotować partiami w dużej ilości osolonego wrzątku – ok. 3-4 minuty od wypłynięcia pierogów na powierzchnię.Podawać gorące z ulubioną okrasą.:)....
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com