wtorek, 21 lipca 2015

syrop z miętą --- sciroppo di menta



Składniki

  •     30-40 gałązek świeżej mięty
  •     2 litra wody
  •     sok wyciśnięty z 2 limonek
  •     3/4 kg cukru trzcinowego

Wykonanie

Mięte myjemy . Wodę gotujemy z cukrem okolo 30 minut-do rozpuszczenia cukru.Pod koniec gotowania dodajemy ,sok z limonek Do gorącego syropu dodajemy przygotowaną opłukaną mięte.Przykrywamy i odstawiamy na całą noc do naciągnięcia smaku i koloru.
Rano przecedzamy  miętą , a powstały syrop doprowadzamy do wrzenia i gorący rozlewamy do butelek Zakręcamy.dla pewności możemy  pasteryzować ok. 5-8 min.
Componenti


         30-40 rametti di menta fresca
         2 litri di acqua
         succo di due tigli
         3/4 kg di canna da zucchero


esecuzione

Lavaggio MINT. Far bollire l'acqua con lo zucchero per circa 30 minuti fino alla dissoluzione-cukru.Pod fine cottura aggiungere il succo di lime viene aggiunto lo sciroppo caldo preparato sciacquato mięte.Przykrywamy e lasciarlo acceso tutta la notte per la tensione sapore e colore.
Strain mattina menta e lo sciroppo risultante e portare a ebollizione in bottiglia caldo Zakręcamy.dla sicuro che possiamo pastorizzare ca. 5-8 minuti.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...