Składniki
- 2 kg brzoskwiń
- 600 g cukru
- 2 łyżki wanilii
- 3-4 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka chilli
- 1,5 łyżki pektyny
Wykonanie
Brzoskwinie obrać ze skórki, wyjąć
z nich pestki i pokroić na kawałki.
Zasypac owoce cukrem i pozostawic na
3-4 godziny.Po tym czasie wlożyc do rondla i gotowac na małym
ogniu okolo 30 minut ,aż prawie się rozpadną i dżem nieco
zgęstnieje Dodac wanilie i sok z cytryny,oraz chilli.W między
czasie skórki zalać wodą,tylko do pokrycia skórek i gotowac na
malym ogniu jakieś 15minut. Gotowy wywar przecedzić. Do gotowego
dżemu dodać wywar ze skórek wymieszany z pektyną Wszystko
razem podgrzac i gorące wlać do słoików.Pasteryzowac 10-15
minut.Gorące słoiczki przykryc kocem i pozostawic do ostygnięcia.ps. jeszcze gąrący od pasteryzacji.:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com