Google+ Followers

dżem brzoskwiniowy z chilli






Składniki

  • 2 kg brzoskwiń
  • 600 g cukru
  • 2 łyżki wanilii
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka chilli
  • 1,5 łyżki pektyny

Wykonanie

    Brzoskwinie obrać ze skórki, wyjąć z nich pestki i pokroić na kawałki.
    Zasypac owoce cukrem i pozostawic na 3-4 godziny.Po tym czasie wlożyc do rondla i gotowac na małym ogniu okolo 30 minut ,aż prawie się rozpadną i dżem nieco zgęstnieje Dodac wanilie i sok z cytryny,oraz chilli.W między czasie skórki zalać wodą,tylko do pokrycia skórek i gotowac na malym ogniu jakieś 15minut. Gotowy wywar przecedzić. Do gotowego dżemu dodać wywar ze skórek wymieszany z pektyną Wszystko razem podgrzac i gorące wlać do słoików.Pasteryzowac 10-15 minut.Gorące słoiczki przykryc kocem i pozostawic do ostygnięcia.ps. jeszcze gąrący od pasteryzacji.:)