Składniki:
- 5 kg czarnej porzeczki
- 2½ cukru
lub mniej, do smaku
- sok z 1 cytryny
Porzeczki obrać ,umyć. .Zasypać cukrem,wymieszać,
zagotować. Na wolnym ogniu gotować około 1 - 2 godziny,mieszając
od czasu do czasu.,do zgęstnienia dżemu.Dodac sok ,wymieszać. .
Uwaga: dżem po wystygnięciu jeszcze bardziej zgęstnieje!
Jak sprawdzić, czy dżem jest gotowy? Do zamrażarki
włożyć talerzyk. Na zamrożony wylać łyżkę gorącego dżemu.
Jeśli zastygnie, a na powierzchni utworzy się skórka, która przy
dotyku się pomarszczy - wystarczy już gotowania.
Słoiki wyparzyć (wrzącą wodą lub w piekarniku
nagrzanym do 120ºC). Przelać wrzący dżem, dobrze zakręcić.
Odstawić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com