środa, 22 lipca 2015

Dżem jagodowy --- marmellata di mirtilli

Składniki

  • 900 g jagód
  • 300 g cukru
  • sok z 2 limonek
  • 2 łyżki pektyny
    Wykonanie
Świeże dojrzałe czarne jagody dokładnie umyć, odsączyć na sicie. zasypać cukrem,pozostawić na noc ,lub na kilka godzin,aby puściły sok..Rano podgrzewać garnek z jagodami ,co jakiś czas mieszając. Smażyć do uzyskania oczekiwanej gęstości, jakieś15 minut Pod koniec smażenia dadac pektyne wymieszana w gorącym soku Można przeprowadzić próbę rozsmarowując odrobinę dżemu na talerzyku wyjętym z zamrażalnika. Jeśli szybko zastygnie, jest gotowy. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcić i ustawić do góry dnem Przykryć kocem do ostygnięcia.:)

marmellata di mirtilli ....

Componenti

     900 g di frutti di bosco

     300 g di zucchero

     Il succo di 2 lime

     2 cucchiai di pectina
     esecuzione

Freschi bacche nere mature lavare, scarico in un setaccio. versare lo zucchero, lasciare per una notte o per qualche ora di lasciar andare sok..Rano scaldare la pentola con bacche, mescolando ogni tanto. Cook fino agli attesi minuti jakieś15 densità alla fine di friggere pectina dadac mescolato in succo caldo può eseguire il test spalmando un po 'di marmellata su un piatto rimosso dal congelatore. Se indurisce rapidamente, è pronta. Hot bollito vasetti di marmellata si traducono in una forte rotazione e impostare la copertura a testa con una coperta per raffreddare. :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...