piątek, 31 lipca 2015

Risotto z okoniem nilowym --

Składniki

  • 1 szklanka ryżu arborio
  • 600 g ryby -u mnie okoń nilowy
  • 4 szklanki bulionu, drobiowego lub warzywnego
  • 2 cebule
  • 4 łyżki utartego sera grana padano lub parmezanu
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 3 łyżki masła
  • 1 cukinia
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 pęczka zielonej pietruszki, drobno posiekanej
  • 2 marchewki surowe



Wykonanie

Cebulę i cukinie kroimy w kostkę.Czosnek obieramy i siekamy na małe kawałki,marchewkę obieramy i kroimy w plasterki -u mnie na mandolinie.
W garnku ,rozgrzewamy oliwę 2-3 łyżki, dodajemy cebulę, i podsmażamy do zeszklenia ,dodajemy marchewkę i podsmażamy , aż będzie rumiana., dodajemy czosnek posiekany i cukinie. Krótko smażymy, mieszając.
Gdy zeszklą się, wsypujemy ryż i smażymy około minuty na niewielkim ogniu, cały czas mieszając. Oliwa powinna pokryć dokładnie ziarna ryżu.
Następnie, wlewamy do ryżu bulion.Mieszamy całość i zakrywamy garnek ,aby wszystko ładnie się samo gotowało.
Ryż powinien gotować się około 15-20 minut(ja gotuje na indukcji w garnku z grubym dnem ,więc nie muszę dlugo gotowac ,bo po wyłączeniu kuchenki samo się gotuje) Pod koniec gotowania dodajemy pokrojoną w paski rybe jeszcze chwilę(około3-5min) razem gotujemy na małym ogniu.
Odstawiamy rondel z risotto z ognia, dodajemy masło, starty ser, natkę pietruszki i dokładnie mieszamy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...