Składniki
- 1 szklanka ryżu arborio
- 600 g ryby -u mnie okoń nilowy
- 4 szklanki bulionu, drobiowego lub warzywnego
- 2 cebule
- 4 łyżki utartego sera grana padano lub parmezanu
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 3 łyżki masła
- 1 cukinia
- oliwa
- sól
- pieprz
- 1/2 pęczka
zielonej pietruszki, drobno posiekanej
- 2 marchewki
surowe
Wykonanie
Cebulę i cukinie
kroimy w kostkę.Czosnek obieramy i siekamy na małe kawałki,marchewkę
obieramy i kroimy w plasterki -u mnie na mandolinie.
W garnku ,rozgrzewamy
oliwę 2-3 łyżki, dodajemy cebulę, i podsmażamy do zeszklenia
,dodajemy marchewkę i podsmażamy , aż będzie rumiana., dodajemy
czosnek posiekany i cukinie. Krótko smażymy, mieszając.
Gdy zeszklą się, wsypujemy ryż i smażymy około minuty na niewielkim ogniu, cały czas mieszając. Oliwa powinna pokryć dokładnie ziarna ryżu.
Gdy zeszklą się, wsypujemy ryż i smażymy około minuty na niewielkim ogniu, cały czas mieszając. Oliwa powinna pokryć dokładnie ziarna ryżu.
Następnie, wlewamy
do ryżu bulion.Mieszamy całość i zakrywamy garnek ,aby wszystko
ładnie się samo gotowało.
Ryż powinien gotować się około 15-20 minut(ja gotuje na indukcji w garnku z grubym dnem ,więc nie muszę dlugo gotowac ,bo po wyłączeniu kuchenki samo się gotuje) Pod koniec gotowania dodajemy pokrojoną w paski rybe jeszcze chwilę(około3-5min) razem gotujemy na małym ogniu.
Ryż powinien gotować się około 15-20 minut(ja gotuje na indukcji w garnku z grubym dnem ,więc nie muszę dlugo gotowac ,bo po wyłączeniu kuchenki samo się gotuje) Pod koniec gotowania dodajemy pokrojoną w paski rybe jeszcze chwilę(około3-5min) razem gotujemy na małym ogniu.
Odstawiamy rondel z
risotto z ognia, dodajemy masło, starty ser, natkę pietruszki i
dokładnie mieszamy.
wonderful post, very informative. I polnder why the opposite specialists of this sector
OdpowiedzUsuńdon't realize this. You should continue youjr writing.
I'm confident, you have a great readers' basse already!